Žiru i Mbape za anale i mundijalsko četvrtfinale

Vremešni centarfor postigao 52. gol u dresu sa nacionalnim grbom kojim je prestigao čuvenog Tjerija Anrija i tako se osamostalio na listi najboljih strijelaca

04.12.2022. 17:56
  • Podijeli:
Olivije Žiru_Xiao Yijiu Xinhua Pixsell-638cc94180bfa.webp Foto: Xiao Yijiu / Xinhua / Pixsell

Fudbaleri Francuske plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru zahvaljujući pobjedi nad Poljskom rezultatom 3:1.

Junak Trikolora bio je sjajni Olivije Žiru, strijelac gola u 44. minutu kojim je udario temelje pobjede, ali i svoje ime upisao u anale francuskog fudbala.

Bio je to 52. pogodak vremešnog centarfora u dresu sa nacionalnim grbom kojim je prestigao čuvenog Tjerija Anrija i tako se osamostalio na listi najboljih strijelaca. Tačku na i stavio je Kilijan Mbape.

Galski pijetlovi bili su izraziti favoriti, međutim, taj epitet morali su da dokažu na zelenom pravougaoniku. I, činilo se u uvodu duela da će učenici Didijea Dešampa u tome i uspjeti jer su od prvog minuta zagospodarili terenom.

Prijetili su redom Antoan Grizman, zatim Mbape, nešto kasnije i Usman Dembele. Bez uspjeha. Kako je vrijeme odmicalo, Robert Levandovski i društvo su dolazili do daha i na momente uspijevali da uspostave ravnotežu.

I ne samo to, u 38. minutu su kreirali sjajni akciju tokom koje su u svega nekoliko sekundi opasno zaprijetili, u dva navrata Pjotr Zjelinski, a onda i Jakub Kaminski.

I, kako to obično biva, za promašaj su surovo kažnjeni, šest minuta kasnije. Bila je to strpljiva akcija Francuza, lopta je došla do Mbapea, on ju je ubacio u prazan prostor na drugoj stativi, gdje se odlično snašao Žiru i zatresao mrežu.

Olivije je tako, po ko zna koji put, zapušio ustima kritičarima. Ubojiti napadač nerijetko je osporavan, ali se svojom borbenošću i istrajnim duhom izborio za mjesto pod suncem.

U karijeri je išao težim putem, nije bio član mlađih selekcija, u 24. godini je branio boje drugoligaša, ali ga to nije spriječilo da dosegne zvijezde i svjetskim prvacima olakša put do odbrane trona.

Poljska se i u ovoj utakmici pokazala u skromnom izdanju. Čak i u nastavku, kada je bilo jasno da mora napasti, to se nije dogodilo. Bezidejno su izgledali Bijelo-crveni i u takvim okolnostima bilo je teško očekivati da izbjegnu poraz.

Pogotovo nakon 74. minuta kada je Mbape pogodio metu. Proigrao ga je Dembele, loptu je dobio na ivici šeasnasterca, dugo se namještao na šut i onda neodbranjivo pogodio u bliži ugao.

Bio je to njegov četvrti pogodak na Mundijalu kojim se probio na čelo liste strijelaca i prestigao čuvenog Pelea kao prvi igrač koji je na planetarnim smotrama stigao do "kote osam" prije svog 24. rođendana.

Što je mlada zvijezda učinila tada, "reprizirala" je 17 minuta kasnije. Već se igrala sudijska kada je dobio loptu od Markusa Tirama, ponovo je imao vremena da se namjesti na šut i ovog puta "poentirao" u dalji ugao.

Sve što su Poljaci do kraja uradili je da iz utješnog penala u finišu smanje na pristojnijih 1:3. Strijelac je bio Levandovski.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()