Vatreni idu dalje, Đavoli spakovali kofere

Hrvati su do eliminacione faze stigli mršavim remijem sa Belgijom 0:0

Autor: UNA HR
01.12.2022. 17:54
  • Podijeli:
Hrvatska Belgija_Ricardo Mazalan AP Tanjug-6388d1f61dcf8.webp Foto: Ricardo Mazalan / AP / Tanjug

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u osminu finala Mundijala.

Vatreni su do eliminacione faze stigli mršavim remijem sa Belgijom 0:0, koja je ovakvim raspletom ispala sa planetarne smotre.

Preživjeli su učenici Zlatka Dalića završni nalet Crvenih đavola koji su mogli do pobjede da je Romelu Lukaku bio malo prisebniji i precizniji, a treba reći da je u posljednjim minutama mladi Joško Gvardiol o kakvom se talentu radi.

Hrvatskoj je zbog diskutabilnog ofsajda poništen kazneni udarac u prvom poluvremenu, bila je bolja u većem dijelu utakmice, ali je imala i sreće kada je najviše trebalo. 

Nakon samo desetak sekundi Hrvatska je opasno zaprijetila preko Ivana Perišića, udarac s 15 metara prošao je blizu stative. Dobro su vicešampioni svijeta ušli u dvoboj, uzeli loptu pod kontrolu u početnih desetak minuta, ali brzo su bronzani sa zadnjeg šampionata pokazali koliko mogu biti opasni u kontranapadima. U 11. minutu su preko desne strane došli u kazneni prostor, lopta na suprotnu stranu za Karaska nije bila najbolja pa se morao namjestiti na udarac. Bio je sasvim iskosa te je Juranović uspio da blokira pokušaj belgijskog krila.

Još bolju priliku Đavoli su imali u 13. minutu kada im se otvorio veliki prostor za kontranapad. Dugo je loptu vukao De Brujne, odigrao na desno za Mertensa koji je bio sam, ali je s 16 metara poslao loptu visoko preko prečke.

Vatreni su brzo uzvratili, u 15. minutu Modrić je ubacio iz prekida, u gužvi pred golom lopta je pala ispred Kramarića i Karaska, hrvatski igrač je prvi igrao njom, a Belgijanac ga je zakačio po nozi. Sudija Tejlor odmah je pokazao na bijelu tačku, ništa sporno nije bilo kod prekršaja.

Ali, očito jest kod ofsajda, odnosno upotrebe tehnologije zbog koje je reagovao VAR. Prilikom centaršuta Modrića Lovren je, barem po VAR-u, bio u minimalnoj nedozvoljenoj poziciji, pokazana grafika otkrila je da se možda radilo tek o milimetrima. Ako i toliko. Nije jasno kako je Lovren time stekao bilo kakvu prednost, ali protiv tehnologije i VAR-a se ne može, Tejlor je poništio svoju odluku i pokazao da nema kaznenog udarca.

Nakon miješanja sreće i tuge za Vatrene utakmica se "razvodnila", Hrvatska je djelovala nešto konkretnije, bolje s loptom, ali ozbiljnih prilika nije bilo. Belgijanci su čekali na grešku i tranziciju, nije im polazilo za nogom da značajnije ugroze gol. Da bi se opisalo prvo poluvrijeme dovoljno je reći da nije bilo udaraca u okvir gol s obje strane.

Na poluvremenu su Belgijanci su mijenjali, ušao je Lukaku, izašao Mertens koji je propustio najbolju priliku. Vrlo brzo se snažni napadač Intera našao u prilici, u 48. minuti je nakon dužeg napada De Brujne ubacio s desne strane na drugu stativu, Lukaku je pokušao glavom iz blizine, Livaković je sigurno uhvatio loptu.

Dva minuta potom Hrvatska je odgovorila nakon dobre kombinacije Gvardiola i Kovačića, vezista Čelzija je s 16 metara natjerao Kurtou da izvadi loptu ispod prečke i odbije u korner. Nastavila je Hrvatska u dobrom ritmu pa je golman Real Madrida bio dosta zaposlen u idućih nekoliko minuta. Odbio je udarac Brozovića s 17 metara u 53. minutu, potom i pokušaj klupskog saigrača Modrića u 54. minuti. 

Nakon desetak minuta dominacije Vatrenih u 60. minutu Belgija je bila vrlo blizu vodstva. De Brujne je dobio loptu sredini i odigrao za Karaska koji je ušao u kazneni prostor i uspio nekako uputiti udarac kojeg su blokirali Livaković i Juranović. Lopta se odbila do Lukakua koji je s osam metara imao prazan gol i pogodio stativu od koje se lopta odbila na suprotnu stranu.

Imala je Hrvatska dosta sreće u tom trenutku, to se mora priznati. Bio je Lukaku u sjajnoj šansi i dvije minute kasnije, poslao je loptu glavom preko gola, ali da je pogodio mrežu ne bi mu puno vrijedilo jer je lopta izašla izvan terena prije nego je De Brujne uspio ubaciti na peterac. 

Utakmica se otvorila, Hrvatska je uzvratila u 68. minuti kada je Petković vratio loptu na 16 metara za Modrića, kapiten Hrvatske je iz raskoraka poslao loptu u naručje saigrača. Kako se bližio kraj Belgijanci su sve više išli prema naprijed, dosta je prostora imao Juranović u 80. minutu, ali povratnom loptom nije pronašao nikoga. 

Jačao je pritisak Belgije, Hrvatska se povukla u odbranu u završnih pet minuta pa je u 87. opet imala dosta sreće. Nakon odbijene lopte Munije je s desetak metara vratio loptu na peterac, pogodila je Lukakua i otišla pored stative. Sve je teže živjela Hrvatska u završnici utakmice, brzi Doku je stvarao višak na lijevoj strani i u 90. minuti napravio nered u kaznenom prostoru. Uspio je loptu dodati do Torgana Azara koji je ubacio na drugu stativu, Lovren je skočio ispred Lukakua i očito ga omeo pa napadač Intera nije uspio uputiti udarac, tek je smirio loptu za Livakovića.

Tejlor je pokazao četiri minuta nadoknade, Belgija je napadala i imala još jednu veliku priliku u 92. minutu, Gvardiol je u posljednji trenutak izbacio loptu ispred Lukakua koji je bio na tri metra od mreže. Više nije bilo prilika, Hrvatska je preživjela dramu u završnici i s drugog mjesta prošla u osminu finala. 

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()