UNA analiza: Ko su najskuplji fudbaleri bivše Jugoslavije?

Među Top 10 ugurala su se i dva svojevrsna "uljeza"

26.08.2022. 18:19
  • Podijeli:
Vlahović SMS Oblak Kovačić_Profimedia.jpg Foto: Profimedia

Fudbaler Juventusa i reprezentacije Srbije Dušan Vlahović najskuplji je fudbaler regiona sa tržišnom vrijednošću od 85 miliona evra.

Prema podacima specijalizovanog servisa Transfermarkt, na drugom mjestu je njegov zemljak iz Lacija Sergej Milinković Savić koji košta 70.000.000, slijedi Slovenac iz Atletiko Madrida Jan Oblak sa 45 miliona, Hrvat Mateo Kovačić sa 42... Top 10 lista igrača iz bivše Jugoslavije mogla bi se nazvati srpsko-hrvatskom, uz dva "uljeza", već pomenutim Oblakom, te Eljifom Elmasom iz Sjeverne Makedonije, koji je na "koti 10".

Vlahović je predvodnik novog talasa, sjajne partije u Fjorentini naplatio je transferom u Torino, gdje bi trebalo da postane novi lider. Trenutna vrijednost je i njegov lični rekord, a nastavi li da rešeta i u dresu "stare dame", nije isključeno da uskoro probije magičnu granicu od 100 miliona.

Popularni SMS je ne tako davno vrijedio 90 miliona. Univerzalni vezista igra konstantno dobro, tokom svakog prelaznog roka se dovodi u vezu sa mnogim klubovima, ali je i dalje vjeran "lacijalima", čiji je jedan od najjačih aduta.

Oblak je, možda i pomalo iznenađujuće trećeplasirani. Riječ je o jednom od najboljih golmana planete koji godinama brani u vrhunskoj formi. Podatak da je u junu 2018. vrijedio okruglo 100 miliona jasno oslikava kvalitet čuvara mreže čiji su korijeni iz podgrmečkog sela Sokolište.

I četvrti na listi, Kovačić, vuče porijeklo iz BiH. Rodom je iz Zabrđa kod Kotor Varoša koji i posjeti kad mu obaveze u Čelziju to dozvole. Mateo je jedan od najpouzdanijih vezista "plavaca", a da ga povrede nisu "usporile" u posljednje vrijeme, njegova vrijednost bila bi još viša.

Slijedi još jedan hrvatski internacionalac, Marcelo Brozović, dugogodišnja uzdanica Intera koji košta 40 miliona. Iskusni vezista počinje devetu sezonu na "Đuzepe Meaci", na kojoj je i dostigao maksimalnu cijenu od 60.000.000.

Šesti je Mario Pašalić, vezni fudbaler Atalante i "kockastih" koji je karijeru gradio "zaobilaznim putem", preko Elčea, Monaka, Milana, moskovskog Spartaka. Dolaskom u Bergamo se skrasio, u dresu "boginje" igra fudbal života, što potvrđuje i njegova maksimalna tržišna vrijednost od 28 miliona evra.

Srpski as Filip Kostić je na "koti sedam". I za njega se, baš kao i za Pašalića, može reći da je u životnoj formi, a nju je i naplatio ugovorom sa velikim Juventusom u koji je stigao prošle sedmice. Vrijednost od 24.000.000 mogla bi dodatno narasti, bez obzira na činjenicu da vrijedna radilica na lijevom boku ima 29 godina.

Štutgartov Hrvat Borna Sosa je pet godina mlađi i košta milion manje. Rerprezentativni lijevi bek ponikao je u zagrebačkom Dinamu, potom prešao među "švabe" u kojima se konstatno dokazuje. Podatak da su 23 miliona njegova maksimalna vrijednost pokazuje da ide uzlaznom putanjom.

Sosin zemljak Nikola Vlašić vrijedi 22 miliona evropskih novčanica. Riječ je o napadaču Vest Hema na pozajmici u Torinu gdje će imati priliku da igra konstantno, a zašto ne, i premaši cifru od 30.000.000 na koliko je bio "procijenjen" u decembru 2019. godine.

Top 10 zatvara već spomenuti Elmas. Radi se o mladom vezisti (22) Napolija poniklom u Rabotničkom koji ima iskustvo igranja i u Fenerbahčeu. Kako Makedonac igra standardno dobro u jednoj od najjačih liga planete, treba očekivati dalji porast njegove vrijednosti koja trenutno iznosi 22 miliona evra.

Ovom treba dodati da je fudbalska reprezentacija Srbije najskuplja u regionu. "Orlovi" vrijede 374,5 miliona evra, druga na listi je Hrvatska sa 356.400.000, a treća Slovenija čiji nacionalni tim košta 102.400.000. "Kota četiri" rezervisana je za Bosnu i Hercegovinu. "Zmajevi" zbirno vrijede 81,1 milion evra, dakle, manje nego sam Vlahović. Predvodi ih Miralem Pjanić čija cijena je 9,5 miliona.

Sjeverna Makedonija je peta u regionu sa cijenom 57.800.000, dok je Crna Gora na začelju. Vrijednost "đetića" je svega 55,13 miliona evra, a najskuplji igrač reprezentacije je Stefan Savić, koji je procijenjen na 16.000.000.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()