Ukleta Gana, taj kobni penal i tragedija Urugvaja

Urusi slavili 2:0, ali su ispali zbog slabije gol razlike od Južne Koreje. Oba tima su osvojila četiri boda, a azijski sastav je prošao dalje zbog više datih pogodaka, četiiri naspram dva

02.12.2022. 18:03
  • Podijeli:
Gana Urugvaj_Themba Hadebe AP Tanju-638a247da9eee.webp Foto: Themba Hadebe / AP / Tanju

Fudbaleri Urugvaja upisali su Pirovu pobjedu u trećem kolu Svjetskog prvenstva u Kataru.

Urusi, koji u uvodnih 180 minuta fudbala nisu uspjeli da postignu ni gol, u završnoj rundi su na pleća bacili starog znanca, Ganu, trijumfovali sa 2:0, ali su ispali zbog slabije gol razlike od Južne Koreje. Oba tima su osvojila četiri boda, a azijski sastav je prošao dalje zbog više datih pogodaka, četiiri naspram dva.

Luisu Suarezu i društvu tako je ostala slaba utjeha podatak da su postali ukleti za Crne zvijezde, koje će još dugo da boli današnji poraz, baš kao i onaj prije 12 godina u Južnoj Africi.

Mnogi se još sjećaju, a nije zgoreg ponoviti, da je Gana te 2010. ispisala istoriju plasmanom u četvrtfinale Mundijala. Do njega ju je odveo srpski stručnjak Milovan Rajevac. Prepreka na putu do novog iskoraka, polufinala bio je upravo Urugvaj.

Crne zvijezde su u prvom minutu sudijske nadoknade drugog produžetka, činilo se tad, stekle prednost. No, pomenuti Suarez je na gol-liniji loptu odbranio rukom. Dobila je Gana penal, Asamoa Gijan ga nije iskoristio, a u penal-lutriji fortuna je bila na strani jožnoameričkog sastava.

Danas, 12 ljeta kasnije, Gana je dobila priliku za osvetu. Bila je u boljoj bodovnoj poziciji pred ključni boj, i remi joj je odgovarao, a onda je u 21. minutu mogla i da povede. Sa "kreča".

Mnogima je kroz glavu prošla već opisana situacija. A istorija se ovog puta ponovila. Andre Aju je preuzeo odgovornost, slabo šutirao, Serhio Ročet ga je "pročitao" i svojim saigračima dao veliku injekciju samopouzdanja.  

Svega pet minuta kasnije bilo je jasno da Zvijezde gube kontrolu nad utakmicom. Suarez je sve dobro uradio na ivici šesnaesterca, "vagao", poslije funte se namjestio šut, ali nije uspio da nasamari Lorensa Ati-Zigija. No, na odbijenu loptu je natrčao Đorđian de Arasketa, ostao mu je lagan zadatak da ju "tapne" u mrežu za veliku radost ekipe koja je do tog trenutka potpuno podbacila.

Početno vođstvo dalo je krila Urugvaju koji je ubacio u brzni više. I, sedam minuta kasnije, udario temelje trijumfa. Bila je to tačna, tečna akcija, Suarez je na koncu iz prve poslužio De Arasketu, a ovaj drugim pogotkom izazvao delirijum na tribinama, ali i u otadžbini.

Izabranici Ota Ada od tada su bili satjerani uz zid. Pred njima je bio težak zadatak da protiv izuzetno čvrtog rivala dođu barem do podjele bodova. Imali su inicijativu, bili za nijansu bolji tim, ali nedostajalo im je kreacije da ozbiljnije ugroze ovog popodneva odličnog Ročeta.

Tek kada su Korejanci dali gol u finišu, postalo je jasno da Urugvajci moraju krenuti po treći pogodak. To su i učinili, jurnuli su naprijed, imali nekoliko šansi, u dva navrata tražili penal... Ali uzalud.  

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()