Tunis se Pirovom pobjedom oprostio od prvenstva

Orlovi Kartagine iznenađujuće slavili, ali i ispali sa Mundijala

Autor: UNA HR
30.11.2022. 17:59
  • Podijeli:
Vahbi Kazri_Profimedia-638786d2717e4.webp Foto: Profimedia

Fudbaleri Tunisa upisali su Pirovu pobjedu u trećem kolu Svjetskog prvenstva u Kataru.

Orlovi Kartagine su iskoristili činjenicu da je šampionska Francuska bila uspavana, igrala u "šarenom sastavu", te su je bacili na pleća 1:0.

No, kako je Australija iznenadila Dansku, ovaj trijumf im nije bio dovoljan za prolaz dalje.

Trikolori su i prije utakmice osigurali prolaz u drugi krug pa je francuski selektor Didije Dešamp dobro je izmiješao ekipu želeći da odmori glavne igrače za eliminacijski dio takmičenja. Promijenio je čak devetoricu u početnih 11 u odnosu na prethodni ispit. 

S druge strane, Tunišani nisu nikad na SP-u pobijedili ni jednu evropsku selekciju niti su ikad prošli grupu. Danas su protiv poprilično nezainteresovanog favorita uspjeli slaviti, ali na njihovu žalost, ne i proći dalje.

Tunis je krenuo napadački i zatresao mrežu u osmom minutu. Međutim, sudija je poništio gol zbog ofsajda, Gandri se prerano počeo veseliti, a bio je u nedozvoljenoj poziciji prilikom izvođenja slobodnog udarca. VAR tehnologija bila je neumoljiva. 

Drugi golman Francuske Stiv Mandanda koji je u ovoj utakmici dobio priliku umjesto Iga Ljorisa, dobro je reagovao u 35. minutu, na odličan, snažan šut Vahbija Kazrija po sredini gola. 

Aktuelni svjetski prvaci nisu u prvih 45 minuta uputili ni jedan udarac u okvir suparničkog gola, to im se nije na SP-u dogodilo od 2006. godine. 

U 52. minuti viđena je nova prilika za Tunis. Aisa Laiduni oduzeo je loptu Fofani u šesnastercu Francuske i uputio iskosa udarac s lijeve strane. Međutim, lopta je otišla preko gola. 

Orlovi Kartagine su nastavili da pritišću i to im se isplatilo u 58. minutu kad je nakon prekrasne akcije i prodora pogodio Kazri. Prošao je okomito kroz obranu favorita i fino plasirao loptu u donji lijevi ugao. U tom šutu se i povrijedio i odmah napustio igru. 

Veselili su se Tunišani, ali samo dvije minute kasnije za njh su stigle loše vijesti s druge utakmice u grupi, Australija je povela protiv Danske i preskočila ih na tabeli.

Nakon primljenog pogotka "poludio" je selektor šampiona i s klupe podigao Mbapea, Rabioa i Salibu, a iz igre izvadio Varana, Komana i Veretua.  Kasnije je u igru ušao i Grezman. Ovaj eksperiment sa izmjenama nije bio uspješan. 

Zaigrali su Francuzi puno bolje nakon ulaska igrača s klupe i uspjeli stvoriti nekoliko prilika. Igralo se osam minuta nadoknade i Francuzi su uspjeli izjednačiti u zadnjim sekundama. Grezman je pogodio i činilo se da je spasio čast prvaka. Međutim, pokazalo se da je bio u ofsajdu! 

Tako su Afrikanci došli do istorijske pobjede, ali ne i do istorijskog plasmana u drugi krug. 

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()