Tunis otkinuo bod Danskoj u dvoboju bez pogodaka

Na "Education City" stadionu odigrana čvrsta i ne pretjerano zanimljiva utakmica

22.11.2022. 16:07
  • Podijeli:
AP Photo_Darko Bandic_Tanjug-1669127239048.webp Foto: AP Photo/Darko Bandic/Tanjug

Druga današnja utakmica na SP u Katru donijela je drugo iznenađenje, Danska nije uspjela pronaći put do mreže Tunisa pa je susret na stadionu "Education City" okončan bez pogodaka. 

Danci su uoči utakmice smatrani favoritima u odnosu na Tunišane, ali trebalo je to dokazati na travnjaku stadiona u Al Rayyanu. Da će biti tvrd orah selekcija sa sjevera Afrike pokazala je odlučnim ulaskom u utakmicu, hrabro su se postavili u igri prema naprijed i bili jači u duelima. Prvi su zaprijetili, igrala se 11. minuta kada je udarac Dragera iz daljine zakačio Christensena. lopta je promijenila smjer i prošla vrlo blizu vratnice, golman Schmeichel bio je tek gledalac u toj situaciji.

U 24. minuti Jebali se sjurio prema golu Danske i zatresao mrežu, ali pogodak je opravdano poništen zbog ofsajda. Danska je potom donekle preuzela konce igre, ali nije imala rješenje za dobro postavljenog protivnika.
Najbolju priliku u prvih 45 minuta imao je Tunis, u 43. minuti Msakni je podvalio loptu za Jebalija koji je izašao sam na golmana i pokušao ga efektno prebaciti. Iskusni Schmeichel je reagovao fantastično i odbio loptu u korner, mirisalo je na ofsajd, ali pomoćni sudija nije mahnuo zastavicom. Naravno, da je lopta završila u mreži aktivirao bi se VAR, ovako bilježimo vrhunsku obranu danskog vratara.

Drugi dio Tunižani su otvorili visokim pritiskom uz nekoliko bezopasnih ubačaja iz kornera, a onda je Danskoj u 55. minutu opravdano poništen pogodak. Mrežu je zatresao Skov Olsen, ali prethodno se u ofsajdu našao Damsgaard čiji udarac je odbio tuniski čuvar mreže.

Vrlo blizu pogotka Danci su bili 15 minuta kasnije, najprije je u 69. minuti dobar udarac Eriksena u korner odbio Dahmen. Nakon ubačaja iz kornera visoko je skočio Christensen i poslao loptu prema stativi gdje je bio Cornelius koji s pola metra nije uspio skrenuti loptu u mrežu. Odbila se od okvira gola pa su Tunižani očistili opasnost.

Odmah je bilo napeto na drugoj strani, lopta se u kaznenom prostoru odbila od ruke Andersena u korner, aarbitri su pokazali da se ne radi o kaznenom udarcu.

Jedni i drugi u završnici dvoboja nisu htjeli uzeti veći rizik, kao da su bili zadovoljni nulom. Pokazano je prihvatljivih pet minuta nadoknade u kojima je ipak bilo uzbuđenja. Tražili su Danci igranje rukom Meriaha nakon jednog kornera, akcija se nastavila pa je Lindstrom iz daljine zamalo iznenadio Dahmena.

Tek nakon što je lopta izašla izvan terena meksički sudija je iz VAR sobe pozvan da provjeri je li se radilo o ruci tuniskog defanzivca. Na snimci se vidjelo da je lopta Meriaha pogodila u tijelo pa u ruku, arbitar je pokazao da nema kaznenog udarca.

U 98. minuti sviran je kraj, bila je ovo prva utakmica bez pogodaka na SP u Katru. 

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()