Tika-taka kao nekad: Crvena furija spržila Kostariku

Španci nisu imali milosti za Tikose, odučili su ih od fudbala, podsjetivši na slavne dane tika-take

23.11.2022. 18:58
  • Podijeli:
Dani Olmo_Alessandra Tarantino_AP_Tanjug-1669223414785.webp Foto: Alessandra Tarantino / AP / Tanjug

Lako, razigrano, autoritativno, ubjedljivo... fudbaleri Španije nadigrali su Kostariku rezultatom 7:0 u drugoj utakmici prvog kola grupe E Svjetskog prvenstva u Kataru

Crvena furija nije imala milosti za Tikose, odučila ih je od fudbala, podsjetivši na slavne dane tika-take. 

Njen selektor Luis Enrike je, pak, u uvertiri duela mnogima podigao obrve kada je na teren poslao ekipu bez klasičnog napadača. Na lijevo krilo je "gurnuo" Danija Olma, desno Ferana Toresa, a u srce napada "lažnu devetku" Marka Asensija. I, kako je samo pogodio...

Ovim potezom kao da je zbunio kolegu Luisa Suareza čiji izabranici su djelovali izgubljeno na terenu.

Potpuno su izgubili bitku na sredini, a protiv Španije je to vrlo opasno. Serhio Buskets, Gavi i društvo u prvih 45 minuta su imali nevjerovatnih 537 uspješnih dodavanja, što je najviše u istoriji Mundijala.

Favorit je gospodario travnjakom, autsajder mu je ostavio previše slobodnog prostora i za to je platio visoku cijenu.

Igrao se 11. minut kada su Olmo i Gavi, gotovo neometani, odigrali dupli pas. Bivši Dinamov učenik potom je sjajno primio loptu i instantno si izgradio otvorenu poziciju koju je rurinskim udarcem pretvorio u početno vođstvo.

Španija je sa lakoćom sve ponovila deset minuta kasnije. Glavne role su ovog puta pripale asistentu Đordiju Albi i egzekutoru Asensiju. Oni su jednostavno iskoristili poklon, prilično statičnu odbranu protivnika.

Neodlučnost i sporost Tikose je koštala i u 31. minutu. Oskar Duarte je prilično naivno reagovao u kaznenom postoru. Bez sumnje je zakačio Albu po nozi. A način na koji je iskusni bek pao kao pokošen natjerao bi i ozbiljnije sudije od Mohameda Abdula da pokažu na "kreč".

Loptu je na bijelu tačku namjestio Tores i rutinski pogodio. Tri igrača koje je Enrike poslao naprijed u glasu su mu se zahvalila sa tri laka pogotka i pobjedom koje se već tada mogla "namirisati".

Nakon trećeg gola Furija je imala luksuz da "povuče ručnu". Nije više bilo potrebe da se juri naprijed, te je u laganom ritmu privela poluvrijeme kraju.

Već na pola puta je, dakle, bilo jasno da se Špancima neće "dogoditi" Japanci, te da neće, kao veliki rival iz grupe Njemačka, dozvoliti autsajderu da preokrene.

Da ne postoji ni promil šanse da se to dogodi, bilo je jasno u 54. minutu, kada je Tores još jednom iskoristio smušenost Kostarikinih defanzivaca za ubjedljivih 4:0.

No, Španci se na tome nisu zaustavili. Rezervista Alvaro Morata je nedugo zatim kao na tacni poslužio Gavija, kojem nije bilo teško da plasira loptu u mrežu i tako prepravi istorijske almanahe. Jer, postao je drugi najmlađi strijelac na planetarnoj smotri poslije legendarnog Pelea.

U sudijskoj nadoknadi je bilo sasvim dovoljno vremena da se u listu strijelaca upišu i Karlos Soler, te Morata na asistenciju Olma, za naubjedljiviju pobjedu na turniru do sada i jasnu poruku protivnicima da ovakva Furija može mnogo, a zašto ne, i da ponovi podvig generacije iz 2010. koja je otišla do kraja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()