Tango Argentino: Gaučosi vladaju planetom, Mesi najbolji ikada

Kruna Gaučosa je šlag na tortu karijere Lionela Mesija, koji je podizanjem svetog grala postao, po mnogima, najbolji fudbaler ikada

18.12.2022. 18:54
  • Podijeli:
Fudbaleri Argentine slave-639f620465c33.webp Foto: AP Photo/Manu Fernandez/Tanjug

Fudbaleri Argentine u nevjerovatnom finalu katarskog Mundijala porazili su Francusku nakon penala rezultatom 6:4 (3:3), te tako osvojili treću titulu planetarnog šampiona.

Kruna Gaučosa je šlag na tortu karijere Lionela Mesija, koji je podizanjem svetog grala postao, po mnogima, najbolji fudbaler ikada.

Leo je na klupskom planu postavio mnoge rekorde, prepravio istorijske almanahe, osvojio praktično sve, ali mu je nedostajao reprezentativni pečat. Njega je nagovijestio prošle godine, osvajanjem Kopa Amerike. A onda je priču zaokružio ove zime, bajkom u Kataru.

U penal ruletu tragičari su bili Kingsli Koman i Ourelijen Čuameni, dok su izazivači gađali bez greške. 

Argentinci su na ovaj način prekinuli post dug 36 ljeta, pošto su prethodno najvredniji trofej podizali 1978. i 1986. godine.

Južnoamerikanci su od starta pokazali odlučnost da konačno prigrle pehar. Od prvog sudijskog zvižduka su jurnuli naprijed i, poslije početnog ispitivanja snaga, poveli.

Anhel di Marija je na lijevom boku nadmudrio Usmana Dembelea, prošao ga, a potom pao u kaznenom prosoru. Diskutabilno je da li je bilo kontakta. No, Šimon Marčinjak nije imao dilemu te je pokazao na "kreč".

Siguran egzekutor bio je Mesi, koji je tako peti izvedeni jedanaesterac u Kataru pretvorio u četvrti gol sa bijele tačke. Na taj način je postao prvi igrač koji je "poentirao" u grupnoj fazi, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu jednog šampionata. 

Očekkivao se odgovor Galskih pijetlova, međutim, reakcija je izostala. Francuzi su djelovali prenervozno i nisu uspijevali da ozbiljnije ugroze rivala.

Zato jesu Gaučosi. Dok su Trikolori kružili oko njihove odbrane, sjevnula je kontra. Mesi je primio loptu na svojoj polovini. Pravovremeno je na desnom boku proigrao Aleksisa Mekalistera, koji je skoro pa neometan krenuo ka Igu Ljorisu.

Kada se odbrana protivnika fokusirala na njega, dodao je za Di Mariju na lijevoj strani kojem je ostao lakši dio posla da loptu pošalje u praktično nebranjenu mrežu. 

U tom trenutku još uvijek aktuelni prvaci svijeta bili su neprepoznatljvi. Ništa im nije polazilo za rukom pa je selektor Didije Dešam već u 41. minutu morao da mijenja.

Na klupu je poslao prvog strijelca Francuske u istoriji Olivijea Žirua i Dembelea, a u vatru gurnuo Randala Kolo Muanija i Markusa Tirama.

No, rane promjene nisu dale rezultata jer su Trikolori i dalje bili u podređenom položaju.

Sve do 80. minuta. Tada je Marčinjak svirao novi penal pošto je Nikolas Otamendi evidentno vukao Kolo Muanija i na koncu oborio.

Loptu na "kreč" stavio je je Kilijan Mbape i preciznim udarcem vratio nadu naciji, te stigao Mesija na vrhu liste strijelaca svojim šestim pogotkom.

Ako je taj pogodak dao nadu Trikolorima, onaj upisan samo minut kasnije izazvao je delirijum. Argentinci su bili u blagom šoku, što je protivnik znalački kaznio.

Još jedna zamjena Kingsli Koman je "ukrao" loptu, Tiram sjajno uposlio Mbapea, a ovaj iz prve u padu snažno šutirao i - pogodio. Velemajstorskim golom je donio prilično neočekivano izjednačenje te se upisao u istoriju kao najmlađi strijelac deset mundijalskih pogodaka.

Oba sastava potom su povukla ručnu i sačekala produžetka.

U trenucima kada su Argentinci djelovali ranjivo, šokirano, umorno, uspjeli su da dođu do daha. Šta više, u finišu prvog produžetka su zaprijetili, da bi početkom drugog opet poveli.

Filigranski preciznom akcijom u sjajnoj prilici se našao Lautaro Martinez, šutirao, Ljoris je bio na mjestu. No, samo je odbio loptu do Mesija koji ju je "bocnuo" za 3:2.

Ako ste mislili da je to kraj, prevarili ste se. U francuskom jurišu Gonzalo Montijel je skrivio još jedan jedanaesterac, igrao je rukom nakon šuta rivala i poklonio novu priliku za Mbapea.

Mlladi as je hladnokrvno još jednom preuzeo odgovornost i pogodio za svoju osmu recku u Kataru. Uz to, postao je tek drugi igrač koji je u SP finalu postigao het-trik. Prvi je bio Englez Džefri Harst još davne 1966. godine. 

Iako su oba sastava u posljednjim sekundama propustili sjajne prilike da riješe antologijsku bitku, završni katarski boj je odlučen na već pomenute penale.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()