Tako blizu, a tako daleko: Mesi i društvo raspršili snove Hrvata

Vatreni su prije četiri godine u Rusiji bili srebrni, u Kataru su bili na dobrom putu da naprave iskorak i odu do kraja. Međutim, stali su nadomak cilja

Autor: UNA HR
13.12.2022. 21:54
  • Podijeli:
Argentina - Hrvatska_Thanassis Stavrakis AP Tanjug-6398e06dcf281.webp Foto: Thanassis Stavrakis / AP / Tanjug

Fudbaleri Hrvatske porazom od Argentine 0:3 stali su na dva koraka do dugo sanjanog sna - titule svjetskog šampiona.

Prije četiri godine su bili srebrni u Rusiji, u Kataru su bili na dobrom putu da naprave iskorak i odu do kraja. Međutim, stali su nadomak cilja.

Bili su Vatreni tako blizu, a opet, tako daleko. Jer, nakon pola sata polufinalne mundijalske bitke imali su egal sa Gaučosima.

A onda su skrivili penal koji je u gol gapretvorio Lionel Mesi. Do odmora su kapitulirali još jednom, sredinom nastavka i treći put i to je bio kraj.

Četa Zlatka Dalića u subotu će se za utješnu bronzu boriti protiv poraženog iz sutrašnjeg polufinala između Francuske i Maroka.

Mesija i društvo u nedjelju čeka bolji iz tog duela.

Prije prvog gola Vatreni su tražili korner, nisu ga dobili. U nastavku argentinske akcije Gvardiol je namještao ofsajd, Lovren je krenuo u trk za Alvarezom koji je dobio loptu u prostor i izašao na Livakovića koji je stao ispred Argentinca koji je gurnuo loptu prema golu te se sudario s golmanom dok je Lovren stigao izbaciti loptu.

Javio se italijanski sudija Orsato, pokazao na bijelu tačku zbog sudara Alvareza i Livakovića što je izazvalo bijes kod Hrvatske. Bilo kako bilo, Mesi je sigurno izveo penal, a nakon toga se igra Vatrenih raspala i svi pokušaji da se nešto promijeni nisu urodili plodom. 

Na otvaranju utakmice Argentina je nekoliko minuta izašla u presing, ali nije to dugo trajalo, ubrzo je Hrvatska smirila loptu i dugo je držala u svom posjedu. Pokušali su Gaučosi u svom stilu galamiti nakon svakog kontakta, vršiti pritisak na Orsata i njegove pomoćnike, jasno je bilo da će koristiti svaku priliku da podignu nervozu rivala.

Nije se dugo ništa važno događalo u smislu prilika, igralo se odgovorno s obje strane, čekalo se na grešku. Tek u 25. minuti vidjeli smo prvi pokušaj prema golu, imali su ga Argentinci preko Fernandeza, gađao je ugao sa 18 metara, Livaković je stigao na loptu koja je išla prema stativi. 

Solidnu situaciju da zaprijeti Hrvatska je imala u 31. minuti kada je lopta došla do Perišića, iskušao je udarac iskosa, lopta je otišla preko prečke u čudnom luku, nekoga je dodirnula. Međutim, sudije to nisu vidjele, a onda je odmah na drugoj strani pogriješila odbrana Vatrenih, skrivila penal iz kojeg je Mesi poentirao.

Prosvjedovali su Hrvati, ljutiti na Italijana jer najprije nije dosudio korner na drugoj strani, a onda je sudar kojeg Livaković nije mogao izbjeći procijenio kao kazneni udarac. Naravno, svi protesti su bili uzaludni...

Ljutite reakcije Vatrenih Orsato je smirio kartonima za klupu i Kovačića, a Hrvati su odmah krenuli po izjednačenje. Izborio je korner Juranović, odlučili su se autsajderi na kombinaciju povratne lopte za centaršut Brozovića koji je pogodio u blok. Lopta je došla do Argentinaca koji su pojurili u brzu kontru, Alvarez je dugo vukao loptu i uz dosta sreće došao ispred Livakovića te pogodio za 2:0. Lopta mu se dvaput odbila, najprije nakon dodira s Juranovićem pa zatim Sosom, ostala ispred njega pa je lako pogodio za 2:0 u 39. minuti.

Dva brza gola dala su Argentini krila, Hrvatska je bila šokirana pa je zamalo primila i treći pogodak. Nakon kornera je sam na skoku ostao Mekalister, Livaković je sjajnom obranom spriječio katastrofu. Pokušali su potom Hrvati uzvratiti, došli s dosta igrača u napad pa je Modrićev šut završio u bloku. Lopta mu se vratila, dodao je na desno za Juranovića čiji ubačaj se od Taljafika odbio prema golu, spreman je pak bio Martinez među stativama. 

S velikim rezultatskim zaostatkom Hrvatska je otišla na odmor, nije bila opasna u napadu, a splet nespretnosti i nesreće skupo je koštao Dalićeve učenike. 

Na poluvremenu se selektor odlučio na dvije promjene, Vlašić je ušao umjesto Pašalića, a Oršić umjesto Sose što je značilo da Perišić ide na povučeniju poziciju na lijevoj strani. Vrlo brzo je Hrvatska napravila i treću zamjenu, izašao je Brozović koji je izgleda imao problema s povredom, ušao je Petković u vrh napada.

Odmah su Vatreni pritisnuli odbranu Argentine, prebacili igru na protivničku polovinu i kružili oko odbrane. Naravno, povećao se rizik od kontranapada Argentinaca, imali su više prostora pa su u 58. minuti došli do nove prilike. Opet se lopta pomalo sretno odbijala do njih, na kraju je Mesi bio na udarcu iskosa s osam metara, ali Livaković se nije dao prevariti. 

U 62. minuti Hrvatska je došla do prilike iz prekida, loptu je ubacio Modrić, u gužvi se odbila između Lovrena i vratara Martineza koji je bio za korak brži, odbijenu loptu nije mogao prihvatiti Vlašić. Argentinci su se sasvim povukli u obranu i čekali grešku Vatrenih, vrijeme je radilo za njih, a znali su odugovlačiti kad god su mogli. 

Utakmica je na žalost Hrvatske riješena u 69. minuti, za sve je zaslužan raspoloženi Leo. Prihvatio je loptu uz liniju na sredini terena, ostao jedan na jedan s Gvardiolom i pokazao mu zašto je jedan od najbolji svih vremena. Nekoliko puta ga je Mesi varao, na kraju mu pobjegao uz samu korner liniju i povratnom loptom pronašao Alvareza koji je s šest metara pogodio za visokih 3:0. 

Ušao je potom Livaja umjesto Kramarića, za Gaučose je prve minute odigrao Dibala, a na tribinama Lusaila trajalo je veliko slavlje znatno brojnijh Argentinaca. Pokušali su u završnici Hrvati sve da dođu barem do počasnog pogotka, prijetili nakon prekida te udarcima iz daljine, ali ništa nije moglo završiti u mreži.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()