Švajcarski "Kamerunac" presudio Kameruncima

U prilično sporoj utakmici jedini gol je dao rođeni Kamerunac koji od 2014. godine ima švajcarsko državljanstvo

Calendar 24.11.2022.
  • Podijeli:
Kamerun Švajcarska 1-1669287248693.webp Foto: AP Photo/Petr Josek/Tanjug

Na stadionu "Al Džanub" Švajcarska i Kamerun su odigrali najsporiju, a samim tim i najmanje zabavnu utakmicu na Svjetskom prvenstvu.

Tri boda su otišla evropskim favoritima, golom Brila Emboloa, igrača koji je rođen u Jaundeu, ali ne može se reći da su Švajcarci bili nedodirljivi ili mnogo bolji od Afrikanaca koje je koncentracija, u drugom poluvremenu, napuštala - 1:0 (0:0).

Obje ekipe su ušle u meč oprezno, ali sa namjerom da pokušaju što ranije da dođu do prednosti. Švajcarci su imali inicijativu i mnogo veći posjed lopte, Kamerunci su čekali kontru ili prekid... Dok su Sajdžije htjele nešto da učine na iskustvo, Neukrotivi lavovi su igrali na hrabrost i srce.

Prvo uzbuđenje, upravo iz kontre, priredili su igrači Kameruna u 10. minutu kada su došli pred gol Švajcarske. Vodio je loptu sa lijeve strane Toko Ekambi, šutnuo u okvir gola, ali je golman odbranio. Na odbijenu loptu naletio je Mbeuma i volejem sa devet metara poslao loptu u publiku. 

Šupo Moting je imao novu priliku za Kamerun pet minuta kasnije, kada je iz nove kontre, poslije ukradene lopte na centru terena, stigao u kazneni prostor Švajcarske, ali ne samo što je promašio, nego se ispostavilo da gol, i da ga je bilo, ne bi bio priznat jer je bilo opasne igre na sredini terena kada je akcija počela. 

Afrikanci su pokazali da nisu nimalo lak protivnik. Švajcarci se ne otvaraju često jer i kad pokušaju da organizuju nešto otvoreniju igru Kamerunci zaprijete i natjeraju ih da se vrate u "dosadnu igru". 

Kamerunci su imali još jednu priliku pred golom Somera. Igrao se 30. minut kada je odigrana akcija po desnoj strani koju je završio Hongla lošim šutom i dobrom odbranom golmana Švajcarske. Imali su potom i korner, što nije bila prijetnja za gol Somera. 

Prvo poluvreijme je produženo, svega, dva minuta. U posljednjim sekundama Kamerun je imao prekid, odnosno slobodan udarac sa 20 metara poslije kog je lopta stigla do ruku čuvara mreže protivnika. 

Pauza je bila prijeko potrebna i igračima i publici. 

Samo što su se vratili iz svlačionice na teren Švajcarci su zatresli mrežu i golom rođenog Kamerunca Emboloa došli do prednosti koja im je donijela olakšanje. 

Sve se dogodilo u 48. minutu kada je akcija krenula po desnoj strani, centaršut Šaćirija do ivice peterca, gde se našao Bril Embolo i rutinski savladao Onanu za 1:0.

Kamerunci su pali poslije primljenog gola, ali je u 58. minutu Šupo Moting bio u prilici da ugrozi gol Švajcaraca samo da je imao podršku saigrača. Napadač Bajerna je sve uradio sam, savladao je i odbranu, ali nije imao kome da doda pa je pokušao da šutira i iznudio samo korner. 

Švajcarska je imala priliku, poslije dobre akcije i novog centaršuta, u 68. minutu. Vargas je šutirao na prvu, ali je Onana odličnom intervencijom spasao gol Kameruna. Malo je falilo da poslije izvedenog kornera, koji su dobile Sajdžije, Frank Angis postigne autogol u namjeri da skine zicer Emboloa.

Ove dvije selekcije su u grupi sa Srbijom i Brazilom, koji premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu imaju večeras od 20 časova u međusobnom susretu.

  • Podijeli: