Švajcarski "Kamerunac" presudio Kameruncima

U prilično sporoj utakmici jedini gol je dao rođeni Kamerunac koji od 2014. godine ima švajcarsko državljanstvo

24.11.2022. 12:58
  • Podijeli:
Kamerun Švajcarska 1-1669287248693.webp Foto: AP Photo/Petr Josek/Tanjug

Na stadionu "Al Džanub" Švajcarska i Kamerun su odigrali najsporiju, a samim tim i najmanje zabavnu utakmicu na Svjetskom prvenstvu.

Tri boda su otišla evropskim favoritima, golom Brila Emboloa, igrača koji je rođen u Jaundeu, ali ne može se reći da su Švajcarci bili nedodirljivi ili mnogo bolji od Afrikanaca koje je koncentracija, u drugom poluvremenu, napuštala - 1:0 (0:0).

Obje ekipe su ušle u meč oprezno, ali sa namjerom da pokušaju što ranije da dođu do prednosti. Švajcarci su imali inicijativu i mnogo veći posjed lopte, Kamerunci su čekali kontru ili prekid... Dok su Sajdžije htjele nešto da učine na iskustvo, Neukrotivi lavovi su igrali na hrabrost i srce.

Prvo uzbuđenje, upravo iz kontre, priredili su igrači Kameruna u 10. minutu kada su došli pred gol Švajcarske. Vodio je loptu sa lijeve strane Toko Ekambi, šutnuo u okvir gola, ali je golman odbranio. Na odbijenu loptu naletio je Mbeuma i volejem sa devet metara poslao loptu u publiku. 

Šupo Moting je imao novu priliku za Kamerun pet minuta kasnije, kada je iz nove kontre, poslije ukradene lopte na centru terena, stigao u kazneni prostor Švajcarske, ali ne samo što je promašio, nego se ispostavilo da gol, i da ga je bilo, ne bi bio priznat jer je bilo opasne igre na sredini terena kada je akcija počela. 

Afrikanci su pokazali da nisu nimalo lak protivnik. Švajcarci se ne otvaraju često jer i kad pokušaju da organizuju nešto otvoreniju igru Kamerunci zaprijete i natjeraju ih da se vrate u "dosadnu igru". 

Kamerunci su imali još jednu priliku pred golom Somera. Igrao se 30. minut kada je odigrana akcija po desnoj strani koju je završio Hongla lošim šutom i dobrom odbranom golmana Švajcarske. Imali su potom i korner, što nije bila prijetnja za gol Somera. 

Prvo poluvreijme je produženo, svega, dva minuta. U posljednjim sekundama Kamerun je imao prekid, odnosno slobodan udarac sa 20 metara poslije kog je lopta stigla do ruku čuvara mreže protivnika. 

Pauza je bila prijeko potrebna i igračima i publici. 

Samo što su se vratili iz svlačionice na teren Švajcarci su zatresli mrežu i golom rođenog Kamerunca Emboloa došli do prednosti koja im je donijela olakšanje. 

Sve se dogodilo u 48. minutu kada je akcija krenula po desnoj strani, centaršut Šaćirija do ivice peterca, gde se našao Bril Embolo i rutinski savladao Onanu za 1:0.

Kamerunci su pali poslije primljenog gola, ali je u 58. minutu Šupo Moting bio u prilici da ugrozi gol Švajcaraca samo da je imao podršku saigrača. Napadač Bajerna je sve uradio sam, savladao je i odbranu, ali nije imao kome da doda pa je pokušao da šutira i iznudio samo korner. 

Švajcarska je imala priliku, poslije dobre akcije i novog centaršuta, u 68. minutu. Vargas je šutirao na prvu, ali je Onana odličnom intervencijom spasao gol Kameruna. Malo je falilo da poslije izvedenog kornera, koji su dobile Sajdžije, Frank Angis postigne autogol u namjeri da skine zicer Emboloa.

Ove dvije selekcije su u grupi sa Srbijom i Brazilom, koji premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu imaju večeras od 20 časova u međusobnom susretu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()