Spektakl s pet golova nakon uspavanke: Portugalija nadigrala Ganu

Portugalci su u posljednjim sekundama umalo prosuli pobjedu nakon grube pogreške golmana Coste kojemu je loptu uzeo Inaki Williams

24.11.2022. 19:14
  • Podijeli:
leao_portugal-gana_reuters-1669312720482.webp Foto: Reuters

Portugalija je upisala pobjedu na startu Svjetskog prvenstva, u prvom kolu grupe H svladala je Ganu sa 3:2. Ko bi rekao da ćemo nakon poprilično nezanimljivog prvog poluvremena, u nastavku vidjeti čak pet pogodaka. 

Ronaldo načeo Ganu s bijele tačke

Cristiano Ronaldo je s bijele tačke načeo Gance u 65. minuti i postao prvi igrač u istoriji svjetskih prvenstava koji je zabijao na pet uzastopnih turnira. Izjednačio je Andre Ayew u 73. minuti, da bi prednost Portugalcima donijeli Joao Felix (78.) i Rafael Leao (80.), a konačni rezultat postavio je Zvezdin adut Osman Bukari (89.)  

Manchester United je prije dva dana raskinuo ugovor s Ronaldom, ali to očito nije uzdrmalo legendarnog Portugalca koji je bio jedina prijetnja Gani u prvom poluvremenu. Imao je dobru priliku u 10. minuti, ali je lošije primio loptu, našao se u prilici "jedan na jedan" s ganskim golmanom koji je bio brži od portugalskog napadača.  

Drugi put je Ronaldo pokušao udarcem glavom, ali nije dobro zahvatio loptu. 

Poništen pogodak 

U 30. minuti je najbolji portugalski strijelac ipak zatresao mrežu Gane, ali je napravio prekršaj u napadu pa je pogodak odmah poništen. 

I to je bilo to od prvog dijela, zvižducima s tribina stadiona "974" su igrači ispraćeni u svlačionicu. 

Zaprijedila je Gana u 55. minuti, kad je Mohammed Kudus šutirao iz daljine, igrač Ajaxa dobro je protegnuo  Costu. 

'Nategnuti' jedanaesterac za Portugal

U 62. minuti jedanaestearac za Portugal, nakon što je u kontatku sa Salisuom pao Ronaldo. Američki sudija marokanskog porijekla Ismail Elfath pokazao je na bijelu tačku. 

Jasno, Ronaldo je bio i izvođač najstrože kazne  i zabio je svoj 117. gol za portugalsku reprezentaciju. Lawrence Ati Zigi nije imao šanse. 

Tako se Ronaldo upisuje u strijelce od SP-a u Njemačkoj 2006. godine. 

Bit će još rasprava oko ovog jedanaesterca, ko je prvi stigao do lopte, ali nešto ide i na Ronaldovu reputaciju. 

Gana izjednačila, Portugal uzvratio s dva gola

Pogodak kao da je razbudio utakmicu. Gana je još jednom zaprijetila preko Kudusa, a onda je isti igrač sjajno asistirao Andreu Ayewu za pogodak u 73. minuti.  

Već pet minuta kasnije, Portugal je opet vodio nakon što je Bruno Fernandes sjajno proigrao Joao Felixa koji je s desne strane "probio" u 78. minuti. 

Bruno Fernandes dvostruki asistent

Fernandes je i dvije minute kasnije bio asistent, sjajno je, sad na lijevu stranu proigrao Rafaela Leaa, koji je zabio samo tri minute po ulasku u igru. 

Gana se nije predavala, uspjele su "Crne zvijezde" smanjiti na 2:3 pogotkom Bukarija u 89. minuti. Na isteku devetog minuta sudijske nadoknade Portugal je u posljednjim sekundama umalo prosuo trijumf nakon grube greške Coste kojemu je loptu uzeo Inaki Williams, ali je nije uspio pospremiti u mrežu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()