Šok za šokom: Nema šale sa Marokom

Nakon što su se prošetali kroz grupu, a onda kući poslali Špance, Lavovi Atlasa su spakovali kofere i Portugalcima

Autor: UNA HR
10.12.2022. 17:56
  • Podijeli:
Maroko Portugalija_Martin Meissner AP Tanjug-6394b504641c3.webp Foto: Martin Meissner / AP / Tanjug

Fudbaleri Maroka pobrinuli su se za još jedan šok na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Nakon što su se prošetali kroz grupu, a onda kući poslali Špance, Lavovi Atlasa su spakovali kofere i Portugalcima.

Autsajdera je u istorijsko polufinale odveo Jusef En Nesiri pogotkom u 42. minutu.

Cristiano Ronaldo opet je utakmicu počeo na klupi, udobno se smjestio i mirno pozirao brojnim kamerama i fotoaparatima. 

Njegovi suigrači dobro su počeli susret, već u 4. minuti Joao Felix je pokušao glavom nakon prekida, obranio je to Bounou. Uzvratili su Marokanci na sličan način dvije minute kasnije, ali pokušaj En-Nesyrija otišao je preko grede. Portugal je bio aktivniji u otvaranju utakmice, možda i stoga što su Marokanci opet prepustili posjed lopte suparniku. Nije bilo čistih prilika, Guerreirov volej u 14. minuti zapeo je u bloku, potom je Ziyech uzvratio neprecizno iz daljine. 

Najbliže pogotku bili su Portugalci u 31. minuti kada je udarac Joao Felixa od bloka El Yamiqa završio na vanjskom dijelu mreže. Potom je Maroko polako preuzeo inicijativu, imao najprije dva slaba pokušaja, a onda poveo u 42. minuti. S lijeve je strane ubacio Attiat-Allah, golman Diogo Costa je izletio u prazno, a Youssef En-Nesyri nebeski skočio i zakucao loptu u mrežu. Proključao je stadion, Marokanci su dominirali brojnošću na tribinama pa je krenulo veliko slavlje.

Portugal je mogao odmah izjednačiti, Bruno Fernandes je u 44. minuti iskosa potegnuo iz voleja, lopta je preletjela golmana i završila na prečki. Napali su Portugalci visoko, a Maroko ih je mogao dotući iz kontranapada u drugoj minuti nadoknade. Ipak, udarac Attiat-Allaha bio je neprecizan, ostao je bez snage nakon dugog trka.

Tražili su Portugalci potom kazneni udarac jer je Bruno Fernandes pao nakon sitnog kontakta s Hakimijem, sudija je pokazao da se igra dalje te uskoro svirao kraj prvog dijela. 

Nije selektor Portugalaca reagovao promjenama na poluvremenu, ali ubrzo su mu Marokanci poslali novo upozorenje. U 49. minuti Ziyech je odlično ubacio iz slobodnog udarca, lopta je prohujala povrh glava nekoliko igrača pa je Costa refleksno reagovao, lopta se od El Yamiqa odbila izvan terena. 

Odmah je Santos pozvao Ronalda s klupe, u 51. minuti najbolji igrač Portugala svih vremena upisao je 196. nastup za nacionalni tim. 

Digli su Portugalci odmah ritam, a Maroko je ostao bez kapetana Romaina Saissa koji je morao iz igre zbog povrede bedra. Čim je izašao Saiss, u prilici je bio Goncalo Ramos u 58. minuti, pokušaj glavom otišao je daleko od vrata Bounoua. Znatno bliže okviru gola Maroka prošao je udarac Fernandesa u 64. minuti, s 16 metara poslao je loptu tik iznad prečke.

Preselila se igra sasvim na polovinu Maroka, Santos je na teren poslao Rafaela Leaoa i Vitinhu,  pojačala se opsada gola koji je čuvao Bounou. Vrijeme je radilo za afričku ekipu, odugovlačili su kako su znali i umjeli, napravili sve zamjene. S tribina su imali ogromnu podršku, svaka dobra obrambena akcija nagrađena je ovacijama, a kada su Portugalci imali loptu zvižduci su bili zaglušujući.

Bounou je bio vrlo koncentrisan, u 82. minuti je odlično obranio udarac Joao Felixa s 17 metara kada mu je loptu ostavio uglavnom nevidljivi Ronaldo. Bio je to tek drugi udarac unutar okvira marokanskog gola. Ubrzo je istekla 90. minuta, pokazano je osam minuta nadoknade, a odmah u prvoj u prilici je bio Ronaldo. Udarac u bliži ugao odbranio je marokanski čuvar mreže. 

U trećoj minuti nadoknade Maroko je ostao bez jednog igrača, Cheddira je zaradio drugi žuti karton, Portugal je dobio novi motiv da se vrati u utakmicu. Krenuli su svi prema naprijed i onda se odjednom otvorila velika prilika za Maroko da riješi sve dvojbe. U šestoj minuti nadoknade Aboukhial je pobjegao odbrani i izašao sam na golmana, htio ga je lagano prebaciti, ali Diogo Costa je pročitao njegovu namjeru.

Imao je Portugal još jednu priliku, u 97. minuti Pepe je ispratio centaršut na drugu stativu te s šest metara poslao loptu pored gola. Uskoro je sviran kraj, Maroko je ušao u istoriju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()