Šok u Kataru: Vatreni izbacili prvog favorita Mundijala!

Hrvati su, baš kao i prije četiri godine u Rusiji, plasman među četiri najbolja tima svijeta izborili nakon penala

Autor: UNA HR
09.12.2022. 18:46
  • Podijeli:
Hrvatska Brazil_Manu Fernandez AP Tanjug-6393738fda3f2.webp Foto: Manu Fernandez / AP / Tanjug

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u treće, a drugo uzastopno polufinale Mundijala.

Vatreni su, baš kao i prije četiri godine u Rusiji, prolaz među četiri najbolja tima svijeta izborili nakon penala, izbacivši pri tom prvog favorita smotre, moćni Brazil, 5:3 (1:1).

Junak je opet bio Dominik Livaković koji je zaustavio udarac Rodriga i tako svojoj reprezentaciji trasirao put ka novom podvigu na najvećoj sceni. A kada je Markinjos uzdrmao stativu, velika fešta mogla je da počne.

Prethodno je semafor nakon 90 minuta fudbala pokazivao 0:0, a poslije produžetaka 1:1, zahvaljujući golovima Nejmara i Brune Petkovića.

Hrvatska se od starta dobro postavila i brzo uvela utakmicu u ritam koji joj odgovara, s dobrom kontrolom lopte i mirnoćom u dodavanjima. I vrlo brzo pokazala Brazilcima da može biti opasna, u 12. minuti Juranović je osvojio dosta prostora na desnoj strani, odigrao za Pašalića koji je ubacio pred gol. Perišić je nije najbolje zahvatio ispred Militaoa, i tako je propala dobra šansa. 

Odgovor Brazila stigao je u 20. minuti opet preko Vinisijusa, odigrao je dobro s Rišarlisonom, udarac napadača Real Madrida blokirao je Gvardiol. U 25. minuti još jednom je Juranović odlično prošao po desnoj strani, neoprezno je nogom prema njegovoj glavi išao Danilo i zaradio žuti karton. 

Igrala je Hrvatska odlično u tom razdoblju, sakrila loptu moćnim Kariokama čiji su igrači po nekoliko minuta bili kao na ringišpilu, samo su pogledom pratili loptu. Vezni red Vatrenih je dominirao, Kovačić, Modrić i Brozović su imali punu kontrolu i diktirali ritam koji je odgovarao autsajderu. Kad bi se lopta izgubila Hrvatska je igrala vrlo odgovorno, pohvale je zaslužio Juranović koji je neumorno sprintao gore-dole i doživio ovacije navijača.

Sve što je Brazil mogao napraviti došlo je iz prekida, u 42. minuti Vinisijus je zaradio prekršaj iskosa na 20 metara. Nejmar je pokušao direktno prema golu, sigurno je loptu uhvatio Livaković. Nakon prvih 45 minuta selektor Dalić je mogao biti zadovoljan, Hrvatska nije Brazilu dopustila da se razmaše i ozbiljno zaprijeti. 

Nije bilo promjena na poluvremenu, ali uskoro se mogao promijeniti rezultat. U 47. minutu Sosa nije najbolje očistio jednu loptu, odmah su Brazilci jurnuli po njegovoj strani pa je Rafinja ubacio za Paketu. Spasiti je pokušao Gvardiol, skrenuo je loptu prema golu, a Livaković je sjajnom reakcijom odbio loptu nogom. 

Nastavila se akcija Karioka, brzo su prebacili loptu na lijevu stranu, Juranovića je ona pogodila u ruku, a sudija je pokazao da se igra nastavi. Vinisijus i Rišarlison su napravili "nered" u kaznenom prostoru, spasio je na koncu Livaković još jednom, a onda su se javili arbitri. Gledalo se u VAR sobi je li Juranovićeva ruka kažnjiva, mogla je biti, ali još u početku akcije u ofsajdu je bio Vinisijus pa je sve ostalo postalo nevažno.

Pokušali su Hrvati odmah uzvratiti, lopta Perišića za Pašalića bila je malo presnažna. Brazil je bio znatno opasniji u 55. minutu, lopta je sretno ostala u njihovom posjedu pa je Nejmar ušao u kazneni prostor. Bio je malo iskosa, gađao drugi ugao, ali Livaković je opet bio na pravom mjestu.

Uspio je potom svjetski vicešampion da smiri loptu, vrati se u ritam bez jurnjave, dok je Nejmar bio sve primjetniji u igri Brazila. Mijenjao je Tite dvojicu krila, pa su ušli Antoni i Rodrigo. Jačao je pritisak Selesaoa, novu priliku imao je u 66. minutu kada se naprijed ubacio Paketa, lopta mu se srećno odbila iza Lovrena pa je izašao sam pred Livakovića koji je odlično ušao u šut i upisao novu veliku obranu. 

Uslijedila je ubrzo reakcijVatrenih, Pašalić i Kramarić su uz veliki pljesak izašli iz igre, ušli su Vlašić i Petković. Nakon nekoliko minuta zatišja opet je Livaković bio zaposlen, Rodrigo je u 76. minutu stvorio višak u sredini i omogućio da Brazil zaprijeti preko Nejmara koji je još jednom iskosa gađao kroz noge našeg vratara, ali nije to moglo proći pored odličnog čuvara mreže Hrvatske. 

Pritiskali su Brazilci, Hrvati se branili, Livaković je u 80. minutu sigurno zaustavio udarac Pakete s 15 metara, držao Hrvatsku u igri. Nisu promjene donijele energiju autsajderu, favoriit je bio sve opasniji, ali vrijeme je brzo prolazilo. Borili su se Vatreni srčano, toliko da je Petković u jednoj situaciji uspio doći iza leđa Kazemira i spriječiti ga da iskuša udarac s 25 metara. Ušlo se uskoro u sudijsku nadoknadu od četiri minuta, Brazil je imao završni pritisak i slabašan pokušaj Antonija kojeg je bez problema zaustavio najbolji igrač utakmice Livaković

Jasno je bilo da će vezni red Hrvatske u produžecima imati problema s energijom i količinom trčanja, ali kontrola lopte nikad nije bila upitna kod Brozovića, Kovačića i nevjerovatnog Modrića. Oprezno se igralo u produžecima, čekao je Brazil priliku da brzim reakcijama nađe pukotinu u obrani Hrvatske. Odličan je bio Lovren, u 103. minutu je zaustavio Nejmara i odmah odigrao za Modrića koji je produžio loptu do Petkovića. Bio je sam napadač Dinama pored nekoliko čuvara, dvojicu prevario odličnim driblingom, izbacio još jednog i ostavio loptu na udarac Brozovića. No, neumorni vezista poslao je loptu visoko preko prečke iz izgledne situacije da šokira Brazil. 

Vrlo brzo se taj promašaj pokazao skupim. U jedinoj minuti nadoknade prvog produžetka popustila je odbrana Hrvatske, baš tamo gdje je najjača, u sredini. Rodrigo i Neymar dodavanjima su izbacili dvojicu igrača, Nejmar je odigrao još jedan dupli pas s Paketom, nije ga uspio zatvoriti Sosa pa je zaobišao Livakovića te iz blizine poslao loptu pod prečku za vođstvo favorita.

Naravno, nije Hrvatska položila oružje, dovoljno je bilo vremena da se pokuša vratiti u utakmicu. Ušao je Budimir umjesto Sose, nizala su se ubacivanja pred gol Alisona, preuzeli su Vatreni veliki rizik u odbrani. Brazilci su očekivano krali vrijeme, odugovlačili kad god su mogli, vrijeme je radilo za njih. 

Ipak, u 117. minutu Hrvatska je napravila novo čudo. Oduzeta loptu una svojoj polovini, Modrić je proslijedio do Vlašića koji je odmah pronašao Mislava Oršića na lijevoj strani. Sjurio se svježi Oršić prema kaznenom prostoru, odigrao povratnu za Petkovića koji je s 15 metara svladao Alisona za nestvarnih 1:1. Lopta je zakačila Markinjosa, malo promijenila smjer i završila u uglu za ludo slavlje Hrvatske.

Pokazane su dvije minute nadoknade, imao je Brazil posljednji prekid u kojem je lopta pala pred Kazemira čiji je udarac odbranio Livaković i odveo utakmicu do penala.

Jedanaesterci:

2:1 Vlašić!

Rodrigo - brani Livaković!

3:1 Majer!

3:2 Kazemiro

4:2 Modrić!

4:3 Pedro

5:3 Oršić!

Markinjos - stativa!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()