Saudijska Arabija bacila na koljena zvijezde Argentine

Fudbaleri Argentine, kao i navijači te reprezentacije, pamtiće dugo fantastine golove Al Šehrija i Al Davsarija, ali i odbrane Al Ovaisa

22.11.2022. 13:08
  • Podijeli:
Fudbaleri Saudijske Arabije-1669117659583.webp Foto: AP Photo/Nataća Pisarenko/Tanjug

Fudbaleri Saudijske Arabije savladali su, disciplinom i upornošću, favorizovanu, pomalo prepotentnu, ekipu Argentinu prepunu velikih zvijezda i pobjedom od 2:1 (0:1) napravili prvo veliko iznenađenje na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Argentinski umjetnici Mesi, Martinez, Di Marija igrali su u prvom poluvremenu toliko lijepo i lagano, da su se vremenom opuštali toliko da su počeli da djeluju kao da se zabavljaju na terenu u „školskom dvorištu“… Poveli su iz penala i još više se opustili… A onda je stigla kazna autsajdera iz Azije.

Odman na početku utakmice, u 2. minutu, golman Saudijske Arabije Al Ovais je ulio sebi samopouzdanje jer je odbranio šut u okvir gola Lionela Mesija.

U 8. je došlo do gužve u kaznenom prostoru Argentine. Sudija Slavko Vinčić je vidio povlačenje argentinskog igrača Paredesaija. VAR je pregledao snimak i dosudio penal. Izveo ga je bez greške Lionel Mesi – 1:0.

Dvadeset minuta kasnije Papu Gomez je, kroz odbranu protivnika, pronašao brzonogog Lautara Martineza koji je rutinski zatresao mrežu i postigao novi gol. Svi su se radovali, i navijači i igrači, ali je sudija dobio poziv iz VAR sobe poslije čega je pogodak poništen zbog ofsajda.

Brzina omalenog Lautara se nije isplatila na ovoj utakmici. I u 35. minutu je napadač Intera primio fantastičnu loptu od Lionela Mesija, ali ga je prevarila odbrana Sudijaca koja je usporila – Lautaro je savladao golmana Al Ovaisa, ali je pomoćni sudija odmah svirao ofsajd.

Razigarli su se Arabijci u finišu prvog poluvremena, ali kad izgube loptu i ona pređe na stranu Argenitne zaboravi se na sve njihove pokušaje jer Gaučosi traže svoju priliku i drže loptu dok ne izađe u aut.

U prvom poluvremenu Argentinci su šest puta bili u ofsajd poziciji.

Drugo poluvrijeme samo što je počelo Saleh Al Šehri je fantastičnim golom, za izjednačenje, iznenadio sve. Odličnom akcijom Saudijaca iz polukontre lopta je stigla do Al Šehrija, koji je izbjegao Otamendija i šutom sa 12 metara poslao neodbranjivu loptu u gol Argentine - 1:1 od 48. minuta.

Argentinci nisu ni shvatili šta im se desilo i iznova su kažnjeni. U 53. minutu bomba - fantastično nadigravanje odbrane Argentine i maestralan gol Salem Al Davsarija za preokret i vodstvo Saudijske Arabije - 2:1. Suze u očima igrača Saudijske Arabije, euforija na tribinama...

Selektor Argentine napravio je trostruku izmjenu u 59. minutu. Skaloni je uveo Lisandra Martineza, Alvareza i Fernandeza, a izveo Romera, Papu Gomeza i Paredesa.

Ofanziva Gaučosa ne prestaje. Pokušavali su da ugroze gol rivala, dvije dobre prilike imali su u 60. i 68. minutu, ali je golman Al Ovais bio siguran u odbrani. 

Mesi je u 79. imao priliku, nakon faula, da izvede slobodan udarac sa 20 i nešto metara. Ali Leo šutira preko gola. 

Vrijeme je teklo, prilika za preokret je bilo sve manje. Saudijci su bili sigruni, Argentinci sve nervozniji... 

Sudija je utakmicu produžio osam minuta, a u 90. minutu je Argentina imala priliku, ali su Saudijci skinuli loptu sa gol linije, a golman Al Ovais dobio žuti karton zbog faula. 

Dva minuta prije kraja došlo je do sudara golmana Saudijske Arabije i igrača Al Šehranija, pri odbrani napada Lionela Mesija, poslije čega je lijevi bek ostao da leži nepomično zbog gubljenja svijesti. Muk je trajao dva, vječna, minuta. Podigao se Šehrani, ali nije mogao da stoji na nogama i ljekari mu nisu dozvolili da nastavi igru. 

Napadala je Argentina, imala priliku iz kornera i iz igre, sudija je produžio 16 minuta, ali poraz velikog tima, pretendenta na titulu Svjetskog prvaka, upisan je na premijeri takmičenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()