Šampion odbija da se preda: Čuameni šah, Žiru mat

Podvig prvaka dobija na značaju ako se zna da su među četiri najbolje ušli bez Benzeme, Pogbe, Kantea, Nkunkua, Kimpembea...

10.12.2022. 22:00
  • Podijeli:
Engleska - Francuska_Natacha Pisarenko AP Tanjug-6394e3e3b68bb.webp Foto: Natacha Pisarenko / AP / Tanjug

Fudbaleri Francuske plasirali su se u polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru, došavši tako na svega dva koraka do odbrane krune.

Trikolori su u evropskom klasiku na pleća bacili Engleze, slavivši sa 2:1.

Junaci su bili Orelijen Čuameni i Olivije Žiru, dok je na drugoj strani tragičar bio Hari Kejn, strijelac i čovjek koji je promašio penal za potencijalne produžetke,

Podvig svjetskih prvaka dobija na značaju ako se zna da su među četiri najbolje ekipe planete ušli bez povrijeđenih Karima Benzeme, Pola Pogbe, Ngoloa Kantea, Kristofera Nkunkua, Presnela Kimpembea...

Galski pijetlovi će u polufinalu igrati sa najprijatnijim iznenađenjem smotre, Marokom, koji je ovog popodneva šokirao Portugaliju.

Veliki derbi od starta je nekako naslutio da neće biti uspavanka. Od prvog sudijskog zvižduka bila je vidljiva namjera oba rivala da kidišu ka protivničkom golu.

Englezi su prvi "stidljivo" probali, Francuzi su uzvratili istom mjerom, prije nego li je Žiru makazicama okušao sreću. Nije uspio, ali je dobio aplauz za atraktivan pokušaj.

Francuski rekorder je nešto kasnije iz vrlo teške pozicije uspio da uputi šut u okviru gola, nakon čega je na drugoj strani terena zaprijetio Kejn.

Borba se vrlo brzo rasplamsala i u jeku otvorenije igre na obje strane pao je gol. I to kakav. Trikolori su strpljivo kombinovali, akcija je tekla sa lijeve na desnu stranu. Antoan Grizman je ostavio loptu za Čuamenija koji je kao iz topa, bez razmišljanja, raspalio po njoj.

Bio je to precizno navođeni projektil "iz koljena", lopta je "bježala" od Džordana Pikforda koji je paradom samo uljepšao pogodak.

Gordi albion nije bio ni impresioniran ni šokiran ranom kapitulacijom. Šta više, vrlo brzo je odgovorio preko Luka Šoa i raspoloženog Kejna. I, samo su vrhunske intervencije Iga Ljorisa spriječile iznenađenje.

Nadali su se Englezi da bi nedugo zatim sa penala mogli doći do cilja. No, nakon konsultacija iz VAR sobe sudija Vilton Sampajo odbacio je takvu mogućnost. U finišu prvog dijela tempo je opao pa se na predah otišlo sa rezultatom 0:1.

Ono što nisu dobili tada, učenici Gareta Sautgejta jesu već u uvodu drugog dijela. Junak Čuameni u djeliću sekunde je postao tragičar. Bio je neoprezan u svom kaznenom prostoru, kasnio je, po nogama "pokupio" Bukajoa Saku i skrivio najstrožiju kaznu.

Neumoljiv sa "kreča"bio je Kejn, koji je na taj način upisao 53. reprezentativnu recku, sa kojom se izjednačio sa legendarnim Vejnom Runijem na čelu liste strijelaca.

Izjednačenje je dalo krila Gordom albionu koji je stezao obruč oko gola rivala. Bio je opasniji, konkretniji, ali bez učinka. Francuzi su teško "disali" u tim trenucima, ali su došli do daha zahvaljujući Žiruu.

Prekaljeni centarfor prvo je dobro namučio PIkforda koji je iz tog duela izašao kao pobjednik. Pa ipak, nekoliko trenutaka kasnije Milanov as je bio neumoljiv. Izborio se u duelu sa Harijom Megvajerom i glavom zakucao loptu u mrežu za, simbolično, 53. pogodak.

Imali su Englezi priliku da ekspresno uzvrate. Sampajo je nakon konsultacija sa VAR-om ovog puta pokazao na bijelu tačku, što je bila vrlo diskutabilna odluka. Odgovornost je opet preuzeo Kejn i - poslao loptu preko prečke. Tako su nade Ostrvljana da mogu da odu kraja pale u vodu.

U naredna dva dana nas očekuje drugi fudbalski predah, a potom kreću finalni mundijalski obračuni.

Prvo polufinale zakazano je za utorak, kada će koplja ukrstiti Argencina i Hrvatska. Dan kasnije slijedi meč Francuska - Maroko. Obje utakmice počinju u 20 sati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()