Šampion je šampion: Francuska zakazala bitku sa Argentinom

Marokanci su ostavili srce na terenu, ali iskusniji su otišli u finale, utakmicu koja ih vodi u istoriju

14.12.2022. 21:57
  • Podijeli:
Francuska Maroko-639a2be952fd0.webp Foto: AP Photo/Petr David Josek/Tanjug

Fudbaleri Francuske dominiraju Katarom. Branioci titule savladali su hrabru selekciju Maroka u polufinalu Svjetskog prvenstva 2:0 (1:0) i stigli na korak do osvajanja novog Mundijala, drugog u nizu. Trikolore u finalu, u nedeljnom meču za titulu, čekaju Argentinci.

Lavovi Atlasa su pokazali koliko su neustrašivi, ali i da umiju da igraju i ofanzivno isto kao i defanzivno, samo što im fali završnica. Francuska je predstavila, iznova, svo svoje iskustvo i znanje.

Krenulo se otvoreno, napadački, na obje strane. Zanimljiv i uzbudljiv fudbal za utakmicu sa velikim ulogom. 

Već u šestom minutu meča na semaforu se promijenio rezultat. Povela je Francuska dobro organizovanom kontrom u režiji iskusnog Atnoana Grizmana. Primio je iskusni igrač pas, po zemlji, sa sredine terena, stigao sa njom do desne strane, dodao je u centar kaznenog prostora Kilijanu Mbapeu, koji je pokušao da šutne u okvir gola, ali ga je odbrana spriječila.

Pa ipak, odbitak je nevjerovatnim potezim "dohvatio" Teo Ernandez i postao prvi protivnički igrač u Kataru koji je savladao golmana Maroka Jasina Bona za 1:0. 

Marokanci su pokazali svu svoju hrabrost uprkos "minusu" koji je trebalo da stignu. Svega četiri minuta kasnije od primljenog gola veliku šansu je propustio Unahi. Raspalio je po lopti sa 25 metara, ali nije uspio da iznenadi golmana Francuske Iga Ljorisa koji se bacio i spriječio izjednačenje.

Napetost nije prestajala, nikome na pamet nije padalo da se povuče, zatvori ili padne sa fokusom. Samo u 17. minutu obje ekipe su bile u prilici da promijene rezultat. Prvo je Bufal proigrao Zijeha, koji je mogao mnogo bolje da ugrozi gol Trikolora sa desne strane. Zato je najiskuniji na meču Olivije Žiru pobjegao Saisu, šutirao u okvir gola i pogodio stativu.

Imao je Žiru priliku i devet minuta kasnije, ali se opet razočarano uhvatio samo za glavu jer od gola nije bilo ništa. Naletio je na loptu koja se odbila o odbranu Maroka uslijed Mbapeovog pokušaja iz trka... 

Prije toga utakmicu je, zbog povrede, morao da napusti kapiten Maroka Roman Sais, kog je zamijenio Amalah.

El Jamik je iznenadio Francuze kada je u finišu prvog poluvremena pokušao makazicama, nakon izvedenog kornera, da ugrozi gol protivnika, ali je Ljoris sjajno reagova i uz pomoć stative spasio svoju mrežu. 

Po povratku iz svlačionice Marokanci su igrali kao u transu. Napadali su i vrebali priliku, vrlo hrabro i na ivici faula koje sudije ponekad i puste. 

Francuzi, uglavnom mirni, zbog takve igre protivnika pokazuju i nezadovoljstvo. Jedna od tih situacija bila je kada je Mbape ostao na zemlji poslije udarca Amrabata, pa je morala da uđe i ljekarska ekipa. Sljedeći put, pri grubljem startu, napadač Francuske je ostao bez kopačke.

Lavovi Atlasa nisu marili ni za šta. Imali su, u minutu, dva opasna napada. Posjed lopte je bio na njihovoj strani, zgusnuli su protivnika u njegov šesnaesterac. Dominirali.... Samo im je falio gol... Izluđivali su Francuze, koji su, u tom opasnom periodu, igrali dosta na iskustvo i uspješno se branili. 

Didije Dešan je napravio izmjenu u 65. minutu kada je izveo Žirua i uveo Markusa Tirama. Isto je učinio i selektor Maroka: izašli su En Nesiri i Bufal a ušli Hamdalah i Abuhalal

Francuska je, poslije dosta vremena, zaprijetila golu Bonoa. Bilo je to, u 69. minutu, preko Mbapea koji je istrčao po desnoj strani, napravio dobru fintu i šutirao, ali je bio blokiran. 

I onda je, u 79. minutu, kvalitet stvaran za velike utakmice isplivao na površinu. Kilijan Mbape je primio loptu, predriblao odbranu Maroka, šutirao, bio blokiran, akciju je pratio Randal Kolo Muani, koji je u igru ušao samo minut ranije, i s lakoćom pogodio metu za 2:0.

Utakmica je produžena šest minuta. Francuzi su, uglavnom, bili u posjedu lopte, ali to ne znači da su se Marokanci predavali. Igrali su junački svih 90 minuta.

Za dva minuta, na samom kraju, bili su u nekoliko prilika, jedna za drugom su se nizale, ali stiče se utisak da su se "kao po pravilu" spetljavali u završnici napada. 

Aplauzom publike Francuzi su ispraćeni u finale 22. Svjetskog prvenstva, Marokanci na meč sa Hrvatskom za treće mjesto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()