Sa penala do četvrtfinala: Hrvatska nakon drame ide dalje

Duel je odlučen tek nakon penala, pošto je rezultat poslije 90, ali i 120 minuta glasio 1:1

Autor: UNA HR
05.12.2022. 18:42
  • Podijeli:
Japan Hrvatska_DPA Pixsell-638e2029eb4e3.webp Foto: DPA / Pixsell

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru pošto su na pleća bacili neugodne Japance, 4:2.

Duel je odlučen tek nakon penala, pošto je rezultat poslije 90, ali i 120 minuta glasio 1:1.

Vatrene, aktuelne svjetske vicešampione, na narednoj prepreci čeka bolji iz večerašnjeg duela između Brazila i Južne Koreje.

Dominik Livaković bio je heroj, pošto je obranio čak tri jedanaesterca. Dinamov čuvar mreže bio je fantastičan nakon drame od 120 minuta. Na kraju je pobjednički jedanaesterac realizirao Mario Pašalić, a svi su igrači poletjeli u zagrljaj Livakoviću. 

Nakon regularnog vremena rezultat je bio 1:1, uporni Japanci poveli su pred kraj prvog dijela, Hrvatska izjednačila u 57. minuti lijepim pogotkom Ivana Perišića. Imala je Hrvatska veći posjed lopte, nešto bolje prilike u nastavku utakmice, ali Japan je disciplinovanom igrom odveo utakmicu do jedanaesteraca.

Samuraji su već u drugom minutu vezali dva uzastopna prekida pred golom Hrvatske, prvi je bio neugodan, a drugi dosta opasan. No, štoper Taniguči je nakon centaršuta s desne strane glavom poslao loptu pored stative.

Hrvatska je uzvratila odličnom prilikom u osmom minutu, Perišić je natjerao Tomijasua na veliku grešku, krenuo iskosa sam prema golu dok je u sredini kaznenog prostora sam bio Kramarić. Nije mu Perišić odmah dodao loptu već se odlučio na udarac kojeg je odlično odbranio Gonda. Lopta se odbila u vazduh prema Kramariću koji pored nekoliko igrača Japana nije mogao uputiti pravi udarac, u velikoj gužvi loptu je pokupio golman Japana.

Očekivano, Hrvatska je imala veći posjed lopte, a Japanci su čekali na priliku iz kontranapada i najčešće napadali preko svoje desne strane. Nekoliko solidnih centaršuteva nije stvorilo previše problema Livakoviću, ali pokazali su Japanci koliko su neugodni.

Ipak, Hrvati su sredinom prvog dijela bili bolja ekipa, novu priliku imao je Petković u 26. minutu kada je dobro ispratio dugu loptu Gvardiola. Napadač Hrvatske nije odmah vidio dolazak Kramarića s desne strane, a kada je htio dodati loptu reagovala je obrana Japana. Pritisak Hrvatske se nastavio, zaredali su Vatreni s nekoliko centaršuteva s desne pa lijeve strane, na koncu je Perišić glavom tražio Kramarića koji nije mogao do nje pored dvojice čuvara 

Nekoliko minuta pritiska nije se isplatilo vicešampionima pa su potom malo prepustili loptu Japancima. Nisu oni previše toga napravili s njom, znatno bolje se snalaze na širokom prostoru što su pokazali u 41. minutu nakon prekida za Hrvatsku. Hitri Japanci su odjurili u kontru koju su Vatreni uspjeli na trenutak zaustaviti, ali odbrana se nije postavila na pravi način. Lopta je nakon dodavanja Enda došla do Kamade koji je iskosa najprije odlučio na dribling pa poslao loptu visoko preko prečke.

Bio je to nagovještaj vođstva Japana u 43. minutu, pogodak su postigli nakon kombinacije iz prekida. Prethodno je Juranović glavom skinuo loptu iz ruku Livakovića pa su Japanci dobili korner. Odigrali su dva kratka dodavanja za Doana koji je ubacio pred gol, lopta seodbila na pet metara do Daizena Maede kojem nije bilo teško zatresti mrežu za prednost autsajdera.

Do poluvremena Hrvatska nije uspjela zaprijetiti, Japan je pragmatičnom igrom došao do velike prednosti. U nastavak se ušlo s istim postavama, Zlatko Dalić nije smatrao da su potrebne zamjene, želio je s istim snagama doći do izjednačenja.

Nije to davalo rezultata na početku drugog dijela, nedostajalo je kvalitetnije dodavanje u završnici, a kada bi se lopta izgubila najviše problema Hrvatska je imala na bokovima gdje su muku mučili Juranović i Barišić.

Ipak, uspio se favorit ubrzo vratiti u utakmicu, nakon dugog kruženja oko obrane Japana. U 56. minutu s desne se strane na centaršut odlučio Lovren, a Perišić fantastično preciznim udarcem glavom pogodio sami ugao za 1:1. Laknulo je svima, Hrvatska je uspjela doći do izjednačenja u ranoj fazi nastavka.

Brzo su Japanci opasno uzvratili, udarac iz daljine uputio je Endo, Livaković je odlično izvadio loptu ispod prečke. Još je bolji bio udarac Luke Modrića u 63. minuti, Gonda je paradom odbio loptu u korner.

Minutu ranije Petkovića je zamijenio Ante Budimir koji se u 66. minuti iznenada našao u prilici. Nakon udaraca Kramarića lopta se odbila prema napadaču Osasune koji ju je glavom poslao pored stative. Ušao je potom i Pašalić umjesto Kramarića, očito je ideja bila da se dobije premoć u skoku pred golom Japana. Hrvatska je opet zaprijetila u 77. minutu, Budimir je uzeo loptu na sredini i proslijedio za Perišića koji je išao jedan na jedan s Tomijasuom. Bek Japana je blokirao snažan pokušaj, lopta je prohujala pored stative.

Kako se bližila 90. minuta sve je manje rizika bilo u igri Japana, prepustili su Hrvatskoj posjed i čekali produžetke. U 86. minutu glavom je pokušao Pašalić nakon ubačaja Perišića, nije najbolje zahvatio loptu. Sudija je pokazao četiri minuta nadoknade u kojima se nije događalo ništa osobito, morali su se igrati produžeci.

Energetska potrošnja bila je ogromna pa je Dalić morao mijenjati Modrića i Kovačića s Vlašićem i Majerom, trebala je Hrvatskoj svježina i trka u veznom redu. 

Oprez je bio obostran, Hrvatska je držala loptu, Japanci čekali kontranapad. I dočekali ga u 104. minuti nakon oduzete lopte u svojoj polovici, Mitoma je dugo vukao, ušao na udarac s 17 metara i šutirao snažno po sredini, Livaković je odbio tu loptu.

Uoči drugog produžetka Dalić je napravio dvije promjene, na klupi su ostali Budimir i umorni Perišić, ušli su Livaja i Oršić. Završnicu napete utakmice Hrvatska je morala odigrati bez najiskusnijih igrača odnosno onih s najdužim stažem u nacionalnom timu. 
Vrijeme je brzo curilo, Hrvatska je nekoliko minuta držala loptu i ubacivala loptu u kazneni prostor, ali bez učinka. Igralo se u posljednjim minutama pred kaznenim prostorom Japana, zadnji pokušaj imao je Majer u 121. minutu, udarac desnom nogom s 17 metara završio je pored vrata.

Jedanaesterci:

Minamino - Livaković brani!

1:2 Vlašić

Mitoma - Livaković brani!

1:3 Brozović

2:3 Asano

Livaja - stativa!

Jošida - Livaković brani!

2:4 Pašalić!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()