Raspucani Englezi zakazali boj sa šampionima

Gordi albion večeras je bio razigran, za sve se pitao, te trijumf protiv Lavova Terange nije dolazio u pitanje

Autor: UNA HR
04.12.2022. 21:53
  • Podijeli:
Džud Belingam_Petr David Josek AP Tanjug-638d04a707fd6.webp Foto: Petr David Josek / AP / Tanjug

Fudbaleri Engleske rutinski su savladali Senegal rezultatom 3:0 i izborili plasman u četvrtfinale katarskog Mundijala.

Gordi albion večeras je bio raspucan, za sve se pitao, te trijumf protiv Lavova Terange nije dolazio u pitanje.

Učenici Gareta Sautgejta tako su zakazali boj sa aktuelnim svjetskim šampionima, Francuzima (subota, 20 časova).

Favorit je dvoboj riješio pred kraj prvog poluvremena kada je postigao dva pogotka. Senegalci su prethodno promašili dvije dobre prilike, ali čim su se našli u rezultatskom zaostatku kao da su nestali s travnjaka. Engleska je povela preko Džordana Hendersona u 38. minutu, prednost je povećao kapiten Hari Kejn u trećoj minuti nadoknade prvog dijela, a za 3:0 pogodio je Bukajo Saka u 57. minuti. 

Senegalci su utakmicu započeli u visokom ritmu, napadali Engleze duboko na njihovoj polovici i u prvih nekoliko minuta natjerali protivnika na brzo rješavanje lopte. Nakon desetak minuta Gordi albion je uspio malo stati na loptu, ali morao je igrati u širinu i preko bokova jer su prvaci Afrike dobro stajali u bloku. 

Dugo se čekalo na prvo uzbuđenje, sve do 22. minute kada su Lavovi imali prvu veliku priliku, Nakon centaršuta s desne strane Dia je s osam metara skrenuo loptu prema golu, dodirnula je ona Stonsa u tijelo pa u ruku te pala ispred Sara koji je s pet metara prebacio prečku. Tražili su autsajderi kazneni udarac jer je lopta pogodila defanzivca u ruku, gledalo se to u VAR sobi i odlučeno je da nema kaznenog udarca jer je prvi kontakt bio sa tijelom pa tek onda sa rukom. 

Novu veliku priliku Senegal je kreirao u 32. minuti, sada je Sar pronašao Diu koji je iskosa s sedam metara dobro šutiro, Pikford je još bolje odbranio.

Nakon dva promašaja Englezi su kaznili protivnika u 38. minutu. Kejn je dobro vidio utrčavanje u prostor Džuda Belingama, mladi igrač Borusije Dortmund je poslao odličnu povratnu loptu za Hendersona koji je s 10 metara pogodio za vođstvo. Iz prve prilike na utakmici. 

Pogodak je dotukao Senegal, samo dvije minute kasnije Saka je loptom pronašao Kanea koji je bio u raskoraku pa je poslao loptu preko prečke. Kapiten Engleske ipak nije dugo čekao na svoj prvi pogodak na SP, u nadoknadi prvog dijela afrički sastav je naivno napao i to skupo platio. Opet je sjajni Belingam bio ključan igrač, uzeo je loptu na sredini, povukao pored nekoliko protivnika i odigrao za Fila Fodena. Ispala je cijela obrana Senegala osim Kulibalija koji nije mogao zaustaviti dvojicu Engleza, Foden je uposlio Kejna koji je s 15 metara "probušio" Mendija za 2:0.  

Englezi vjerojatno ni sami nisu mogli poželjeti bolju završnicu prvog dijela, preživjeli su dvije prilike Senegala i došli do ogromne prednosti uoči drugih 45 minuta. Nisu igrači Tri lava stali na tome, bolje su otvorili drugo poluvrijeme i u 57. minutu riješili pitanje pobjednika. Asistirao je još jednom Foden nakon što je prošao po lijevoj strani, mrežu je zatresao Saka

Nakon trećeg pogotka Engleza ritam utakmice je sasvim pao, Senegalci su bili potpuno bezopasni i samo se čekao kraj utakmice. Bez Sadia Manea prvak Afrike nije mogao dalje od osmine finala, a Englezi nastavljaju svoj put u evropskom klasiku protiv Francuza. 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()