Puno priče bez rezultata: Srbija ide kući

Svih pet golova je na kraju otišlo pod senku gurkanja i verbalnih obračuna zbog provokacije Švajcarca albanskog porekla

02.12.2022. 22:02
  • Podijeli:
Aleksandar Mitrović-638a64506ca65.webp Foto: AP Photo/Martin Meissner/Tanjug

Fudbaleri Srbije idu kući sa Svjetskog prvenstva poslije grupne faze takmičenja, sa bilansom od dva poraza i jednog egala. Posljednju, odlučujuću, utakmicu protiv Švajcarske imali su Dušan Tadić i saigrači u svojim rukama, ali su lošom kompletnom igrom u defanzivi ispustili sve što su postigli. Poraz od 3:2 boli, a naročito kada se vidi da su se Orlovi prije kraja borbe prizemljili, bez energije. 

Podatak važan pomena je da je sudija gubio konce i tokom meča, ali ih je na kraju skroz pogubio jer je dopustio da dođe do fizičkog obračuna između fudbalera Srbije i Švajcarske zbog provokacija Džake. Prgavi Švajcarac albanskog porijekla nije izdržao nego je u nadoknadi vremena dobacio Nikoli Milenkoviću nešto i privukao na sebe cijeli tim Srbije, koji je predvodio Vanja Milinković Savić. Guranja i unošenja u lica su potrajala.

Samo što je utakmica počela Švajcarska je zaprijetila, ali je golman Vanja Marinković Savić bio maksimalno spreman i odbranio svoju mrežu prvo od Džakinog šuta, a potom i od Emboloovog sa sedam metara.

Prvu fantastičnu priliku za Srbiju imao je Andrija Živković, kome je loptu dodao Dušan Tadić, a ovaj je smireno doveo loptu do kaznenog prostora Švajcarske i jako šutirao u 11. minutu direktno na gol protivnika, ali je pogodio stativu. 

Srbija je imala inicijativu na terenu, a sa tribina se orilo "Srbija, Srbija". Bili su navijači Orlovima vjetar u leđa. 

Prvi žuti karton na meču dobio je Vidmer, kada je faulirao Filipa Kostića. Slobodan udarac sa lijeve strane izveo je Dušan Tadić, ali je lopta otišla samo u aut. 

Iako je lopta bila u nogama Srbije većinu vremena, Švajcarci su imali konkretniju akciju u 19. minutu kada je Šaćiri sa desne strane probio odbranu Srbije, lopta je zakačila Strahinju Pavlovića i golman je bio nemoćan - skupih 1:0. Zakazala su Orlovi u defanzivi i odmah su bili kažnjeni. 

Sabrani su ostali igrači Srbije. I nije im trebalo mnogo vremena da pokažu kakva im je namjera. Trebalo je Aleksandru Mitrović i društvu da izjednače sedam minuta. Tadić je centrirao sa desnog boka, a napadač Srbije i Fulama je glavom savladao golmana Kobela - 1:1. 

Igralo se bez mnogo opasnosti 10 minuta, Švajcarci su dobili još jedan žuti karton, Šaćiri je zaprijetio, Milinković je odbranio, Mitrović zakasnio na Živkovićev centaršut... A onda je, pravo ni od kuda, zasijao Dušan Vlahović. Komentator mu do tog 35 minuta bukvalno ime nije spomenuo, a onda se napadač Juventusa našao u pravo vrijeme na pravom mjestu za vođstvo Srbije - 2:1. Bio je Vlahović okrenut ka šesnaestrecu, izbjegao je ofsajd, primio loptu i iz okreta loptu "dunuo" u gol Švajcaraca. Kobel je ostao nemoćan. 

Međutim, do novog lakog gola dolazi Švajcarska. Akcija je išla po desnoj strani, kada je Vidmer dodao za Emboloa ispred gola Srbije i ovaj je savladao golmana Orlova. Odbrana je prilično zakasnila. Embolo je bio vidno ispred nje - 2:2 od 44. minuta. 

Počelo je drugo poluvreme i odmah unijelo nervozu i problem. Prvo je Sergej Milinković Savić, na sredini terena, dobio žuti karton, što je nebitno u odnosu na ono što se desilo u narednom napadu Švajcarske. Igrao se 47. minut i Švajcarci su organizovali lijepu akciju, koja se završila trećim golom i novim vođstvom Sajdžija. Šaćiri je dodao loptu Vargasu, a on je uputio do Remu Frojleru koji je pogodio po dijagonali donji ugao gola - 3:2.

Stojković je dvostruku izmjenu napravio u 53. minutu kada je izveo Miloša Veljkovića, uveo Nemanju Gudelja, odnosno Dušana Vlahovića i za Luku Jovića

Žuti karton je dobio i Strahinja Pavlović, što mu je drugi na prvenstvu. Švajcarci su vršili pritisak. Prijetili su samouvjereno jer su vidjeli da ima rupa u defanzivnoj taktici Srbije. Embolo je promašio zicer u 57. minutu, odahnula je Srbija. 

Orlovi su povratili samopouzdanje i zaigrali... Sudija drugi put na meču nije prihvatio da provjeri sumnju da je bilo spornog kontakta u kaznenom prostoru, a ovog puta je to zanemareno kada je Aleksandar Mitrović bio u naletu i prijetnja po gol Švajcaraca. Nije ga zvao ni VAR, ali dok je trajao prekid skočili su igrači sa klupe Srbije i krenuli u teren. Prema svemu sudeći nisu htjeli da ostanu nemi na komentar koji im je uputio Šaćiri. Smirivali su ih Dragan Stojković i Sergej, ali je klupa dobila žuti karton koji je upisan pomoćnom golmanu Predragu Rajkoviću

Izašao je i Sergej Milinković Savić, ušao Nemanja Maksimović. Hteo je Stojković da osvježi sredinu terena. 

Švajcarska je preuzela inicijativu. 

Još jednu dvostruku izmjenu je napravio selektor Srbije u 78. minutu - Tadić i Živković su izašli, na teren su ušli Filip Đuričić i Nemanja Radonjić

Do 83. minuta žute kartone su dobili i Nemanja Gudelj i Aleksandar Mitrović, zbog prigovora. Sve je počelo da se gasi kako je vrijeme odmicalo. Treći gol Švacaraca je zaista isjekao nalet Srbije. 

Sve teže je Srbija prilazila golu protivnika. I do kraja su dozvolili reprezentativci Srbije Švajcarcima da čuvaju i sačuvaju prednost za pobjedu i prolaz u nokaut fazu Svjetskog prvenstva. A to Sajdžijama nije bilo dovoljno pa je Džaka u nadoknadi vremena morao i da provocira, što je pojačalo tenzije i dovelo do verbalnih i fizičkih rasprava. 

Ovo je jedina utakmica u 3. kolu u kojoj se nije vidjela drama, ali jeste sukob i provokacija. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()