Prazne tuniske puške, Australijanci slave Djuka

Kenguri su znatno popravili šanse za prolaz dalje. Afrički sastav skupo platio cijenu neefikasnosti

26.11.2022. 12:58
  • Podijeli:
Mičel Djuk_Ebrahim Noroozi AP Tanjug-1669458996295.webp Foto: Ebrahim Noroozi / AP / Tanjug

Fudbaleri Australije sa minimalnih 1:0 savladali su Tunis u utakmici drugog kola grupe D Svjetskog prvenstva u Kataru.

Kenguri su na taj način znatno popravili šanse za prolaz u osminu finala, a za ostvarenje primarnog cilja će im vjerovatno biti dovoljan remi u završnoj rundi sa Danskom.

Afrički sastav je, s druge strane, skupo platio cijenu neefikasnosti pa će mu u završnih 90 minuta biti potrebno čudo protiv svjetskih prvaka Francuza.

Susret je počelo "sporo", opreznost je bila vidljiva sa obje strane, baš kao i borbenost i odlučnost i jednih i drugih da u okršaju rivala sličnog kvaliteta dođu do zlata vrijednih bodova.

Tako smo u prvih 20 minuta gledali uspavanku u kojoj nije bilo ničega vrijedno pomena.

A onda je "sjevnula" polukontra sastava kojeg su kladionice proglasile autsajderom. Mičel Djuk je "ukrao" loptu na sredini terena, gurnuo je na lijevi bok na kojem je "operisao" Kreg Gudvin. Uslijedio je pravovremeni centaršut i ključni kontakt defanzivca Mohameda Dragera.

Lopta je promijenila putanju, taman toliko da "legne" na glavu Djuka, koji je savršeno preciznim udarcem iz teške situacije pogodio nebranjeni dio mreže.

Pogodak je "naelektrisao" atmosferu, ali i natjerao četu Žalela Kadrija da jurne naprijed. To je i učinila, ali nikako nije uspjevala da pronađe put do mete. Ređale su se polušanse, bez uspjeha.

Tunišani imaju za čim da žale; Petr David Josek / AP / Tanjug

Mada, ona iz 41. minuta spada u kategoriju idealnih prilika. Jusef Msakni je "na tacni" poslužio Dragera, ovaj jako šutirao i svi su već loptu vidjeli u golu. Ne i Hari Sutar koji je "izronio" niotkuda i sjajnim blokom spasio siguran pogodak.

Drugo poluvrijeme je bio prekopiran finiš prvog dijela. Orlovi Kartagine su bili bolji rival, nošeni gromoglasnom podrškom nekoliko hiljada svojih navijača sa tribina kontrolisali su situaciju na terenu, imali inicijativu, međutim, i "prazne puške". 

Orlovima Kartagine nije pomogla ni podrška sa tribina; Luca Bruno / AP / Tanjug

Svaki put kada bi došli u priliku da ugroze gol Metjua Rajana, pronalazili su način da "uprskaju". Pokušavali su i Naim Sliti, Montasar Talbi, Msakni... No, ni nakon 180 minuta fudbala nisu uspjeli da "poentiraju".

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()