Poljaci opasno živjeli pa prizemljili hrabre Sokolove

Saudijcima za utjehu ostaje da su bili bolji protivnik, te da će u završnoj bici protiv Meksika biti gospodari svoje sudbine

26.11.2022. 16:02
  • Podijeli:
Poljska Saudijska Arabija_Manu Fernandez AP Tanjug-1669474079954.webp Foto: Manu Fernandez / AP / Tanjug

Fudbaleri Poljske upisali su mundijalski prvenac pošto su na pleća bacili hrabru Saudijsku Arabiju (2:0).

Bijelo-crveni su opasno živjeli većim tokom meča, iz prvog udarca na gol su poveli preko Pjotra Zijelinskog, potom je kestenje iz vatre vadio sjajni golman Vojćeh Šćesni koji je u "moru" intervencija odbranio i penal, da bi u finišu duela poklon rivala iskoristio Robert Levandovski svojim prvim golom na svjetskim prvenstvima.

Zeleni sokolovi ni ovog puta nisu razočarali. Argentincima su uzeli mjeru, Poljacima nisu, ali za utjehu im ostaje da su i ovog popodneva bili bolji protivnik po svim statističkim parametrima, te da će u završnoj bici protiv Meksika biti gospodari svoje sudbine.

Obje ekipe su vrlo žustro ušle u utakmicu, pri čemu Poljaci i vrlo grubo, pa im je brazilski sudija Vilton Sampajo već u prvih 20 minuta podijelio tri žuta kartona. Bolji su, međutim, u početki bili Saudijci, očigledno jako ohrabreni pobjedom protiv Mesija i društva.

No, kako to vrlo često u fudbalu biva, pogotke ne postiže bolja ekipa. Polajci su čekali i dočekali svoju priliku u 39. minuti kada je za 1:0. zabio Zijelinski. 

Levandowski je pokupio jednu nisku loptu prije saudijskog g iolmana i odigrao povratno dodavanje za Zielinskog, koji je silovitim udarcem pogodio za vođstvo. 

Svega pet minuta kasnije dosuđen je penal za Saudijsku Arabiju. Bielik je srušio Al Šehrija, a arbitar je nakon pregleda VAR snimke pokazao na 11 metara.

No, Saudijci kazneni udarac nisu iskoristili. Šćešni je obranio šut Al Davsaryja, nakon čega je na loptu natrčao Al Breik, ali sjajni golman je odbranio i njemu.

Vrlo dobro prvo poluvrijeme je nakon svega Sampajo produžio za čak 10 minuta.

Prvu veliku priliku u drugom dijelu utakmice imali su Poljaci u 63. minutu, ali prečka je spasila SOkolov. Milik je nakon centaršuta sa lijeve strane glavom pogodio okvir gola.

Samo dvije minute kasnije Poljaci su opet pogodili okvir gola! Levandowski je bio prvi na lopti, ali je pogodio stativu nakon.

Saudijci su nastavli napadat, no nikako nisu uspijevali postići pogodak. 

Zato u 82. minuti Poljska jeste. Strijelac je, konačno, i Leva. Uzeo je loptu Al Malkiju 16 metara od gola i onda je samo lagano gurnuo u mrežu.

Do kraja, kao ni u dodatnih sedam minuta, ništa se više nije dogodilo osim nekoliko poluprilika s obje strane.

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()