Po mjeri Srbije: Brazil srušio "žilavu" Švajcarsku

Orlovi su nakon ovakvog epiloga praktično sami gospodari svoje sudbine

Autor: UNA HR
28.11.2022. 18:53
  • Podijeli:
Brazil Švajcarska_Hassan Ammar AP Tanjug-1669657119832.webp Foto: Hassan Ammar AP Tanjug

Fudbaleri Brazila u drugom kolu katarskog Mundijala porazili su Švajcarsku sa minimalnih 1:0 i tako učinili uslugu Srbiji.

Orlovi su nakon ovakvog epiloga praktično sami gospodari svoje sudbine i ukoliko u petak pobijede Sajdžije, proći će dalje, pod uslovom da Kamerun ne napravi senzaciju i uzme mjeru Kariokama. U tom slučaju bi se za prolaz dalje gledala ukupna gol-razlika.

Strijelac pogotka odluke bio je Kazemiro u 83. minuti, preciznim volejem sa 15 metara donio je veliku radost svim timu i pečat na prolaz dalje. Do tada nije bilo previše prilika, najaktivniji je bio Vinisijus kojem je VAR poništio pogodak sredinom drugom poluvremena zbog ofsajda u početku akcije. 

Bez povrijeđenog Nejmara Brazil je imao problema u kreaciji igre protiv čvrstih i fizički moćnih Švajcaraca. Nije Titeova ekipa uspijevala stvoriti previše prilika, na prvu ozbiljnu čekalo se do 27. minute kada je Rafinja odličnim ubačajem pronašao Vinisijusa čiji pokušaj je odbranio iskusni Zomer. Nije napadač Reala najbolje zahvatio loptu, švajcarski golman bio je dobro postavljen i odbio loptu u korner.

Nekoliko minuta kasnije Zomer je lako uhvatio slab udarac Rafinje i to je bilo sve od udaraca u okvir u prvih 45 minuta. Brazil je imao više loptu u nogama, Švajcarci su se branili i rijetko dolazili u napad pa su prvo poluvrijeme završili bez ijednog pokušaja prema golu Alisona.

Nakon siromašnog prvog dijela nastavak je bio obostrano nešto življi, Sajdžije su u 52. minuti složile dobru akciju po desnoj strani koja je završila dobrom reakcijom odbrane Karioka. Uzvratio je u 56. minuti brzi Vinisijus prodorom po lijevoj strani, dodavanje vanjskom stranom kopačke bilo je neuhvatljivo za Rišarlisona.

Švajcarci su zaigrali hrabrije nego u prvom dijelu, dolazili s više igrača u završnicu pa se utakmica polako otvarala. Odgovaralo je to Brazilcima čija brzina u napadu je impresivna, što se najbolje vidjelo u 64. minuti kada su nakratko proslavili vođstvo. Vinisijus je pobjegao odbrani te smireno savladao Zomera. Činilo se da je pogodak regularan, ali aktivirao se VAR. Pokazalo se da je Rišarlison u početku akcije bio u nedozvoljenoj poziciji. 

Ušlo se u potom u razdoblje utakmice bez previše rizika s obje strane, selektori Tite i Murat Jakin su napravili nekoliko promjena koje nisu značile promjenu taktike.

U šahovskoj partiji Brazil je ipak uspio doći do vođstva, nakon duge akcije u 83. minutu Kazemiro je završio u kaznenom prostoru rivala i preciznim udarcem pogodio lijevi ugao. Lopta je dodirnula Akandžijia taman dovoljno da postane neuhvatljiva za švajcarsku "jedinicu".

Švajcarci do kraja utakmice nisu imali prilike da izbore bod, Brazilci su imali još nekoliko pokušaja da potvrde pobjedu, ali pokazalo se da je jedan pogodak bio dovoljan za plasman u drugi krug. 

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()