Nova senzacija: Japan njemačkom disciplinom šokirao Pancere

Samuraji preokretom stigli do najveće pobjede u istoriji

23.11.2022. 16:01
  • Podijeli:
Japan Nemačka-1669210273553.webp Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Tanjug

Novo iznenađenje na Svetskom prvenstvu - fudbaleri Japana su savladali selekciju Nemačke, nakon preokreta, i slavili sa 2:1 na premijeri Mundijala u Kataru. Neverovatna disciplina u odbrani krasila je igru Japanaca, dok favorizovani protivnik, uprkos mnogim šansama, nije imao rešenje kako da postigne gol osim sa bele tačke.

Posed lopte jeste, od početka, više bio na strani Nemačke, ali ništa sa tim nisu uradili. I na ovoj utakmici, kao na nekoliko prethodnih, mreža se prvi put zatresla u 8. minutu i gol je poništen. Selekcija Japana je postigao gol iz odlično istrčane kontre, ali je odmah dosuđen ofsajd Maedi koji je bio korak ispred Ridigera

Nervozno i bez dobre organizacije igralo se na obe strane. Jedino što se moglo videti to je disciplina Japanaca u odbrani, pa Nemci nisu mogli da ostvare svoje zamisli.

U 17. minutu, posle prvog izvedenog kornera, Ridiger "puca" glavom, ali lopta ide malo pored desne stative. 

Igrao se 31. minut kada je golman Japana Goonda, u kaznenom prostoru, srušio Rauma i sudija je momnetalno dosudio penal. Ilkaj Gunduan je bio precizan i od 32. minuta Nemci vode sa 1:0.

Imao je Gunduan priliku i nekoliko minuta pre jedanaesterca, priliku da doda loptu slobodnom i samom Havercu, ali odlučio da šutira, na prvu, sa 25 metara i promašio.

Posle gola i vođstva činilo se da su Japanci pribraniji i aktivniji. Napadali su i igra se preselila ispred gola Nemačke nekoliko minuta... Kada su Panceri uspevali da pređu na polovinu protivnika Japanci su bili čvrsti i u odbrani. 

Međutim, uspeli su favoriti da preuzmu kontrolu i do kraja poluvremena, koje je produženo četiri minuta, pokušaju da uvećaju prednost. Gundogan je imao, novi loš, šut ka golu u 40. minutu, a publika se podigla na noge u poslednjem minutu nadoknade kada je Nemačka, preko Haverca, zatresla mrežu Japana. Ali, VAR je odlučio da je bio ofsajd. 

Drugo poluvreme samo što je počelo mladi Musijala je, imao u 46. minutu šut sa ivice šesnaesterca, a potom u 50. minutu, je neverovatno proigrao odbranu Janapa, došao pred golmana Gonda, ali je šutnuo preko prečke. 

Do 60. minuta Nemci su imali nekoliko prilika, a onda je Gundogan, jedini strelac na meču, promašio najbolju šansu - sa ivice kaznenog prostora pogodio je spoljnu levu stranu gola.

Takuma Asano, bivši igrač Partizana, je ušao u igru i uneo novu energiju, ali i glavobolju golmanu Nemačke Nojeru. Razigrali su se Japanci, ali napadaju i Nemci, pa je golman Japana imao tri odbrane u 30 sekundi tokom 70. minuta igre...

Pet minuta kasnije isplatila se upornost i disciplina fudbalera Japana. Iz dugog napada pri na gol je, izbliza, šutirao  loptu je vrhovima prstiju odbacio Nojer, ali samo do Doana koji je u naletu zakucao loptu u gol Nemačke za izjednačenje u 75. minutu - 1:1

A onda je usledio šok - Asano je dao gol pod prečku u 85. minutu i napravio istorijski preokret za vođstvo svog tima od 2:1.

Utakmica je produžena sedam minuta, ali utisak je da se igralo još 77 ovim tempom Nemačka ne bi uspela da probije odbranu Japana. Zanimljivo je da je meč završen bez kartona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()