Najvažniji čovjek u Bayernu objasnio otkaz Salihamidžiću

Legenda otkrila da je Hasan napravio neoprostivu grešku

03.06.2023. 16:23
  • Podijeli:
hasan salihamidzic reuters-6474c3c1ab209.webp Foto: Reuters

Hasan Salihamidžić skupa sa Oliverom Kahnom razriješen je dužnosti sa pozicije sportskog direktora kluba minhenskog Bayerna odmah nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u sezoni, a legendarni Uli Hoeneß objasnio je kako se sve odigralo i zašto je dobio otkaz.

Bayern je danas u dramatičnom finišu sezone u Bundesligi došao do još jednog naslova šampiona Bundeslige i to pogotkom Musiale u 89. minuti utakmice u Kolnu, ali ni to nije spasilo Salihamidžića i Kahna.

Legendarni Hoeneß već godinama važi za "sivu" eminenciju i najutjecanijeg čovjeka u Bayernu, a od ranije je poznato da je Salihamidžić bio njegov čovjek od povjerenja, no došlo je vrijeme za promjene.

"Htjeli smo da Hasan i Oliver o otkazu saznaju direktno od nas. Potrudili smo se da to ne saznaju čak ni igrači prije ili za vrijeme utakmice u Kolnu. Također, uspjeli smo i u drugom naumu, a to je da nakon utakmice to prvo kažemo igračima, a onda objavimo javno", objasnio je Hoeneß u intervju za Süddeutsche Zeitung.

Salihamidžiću je presudila iznenadna smjena trenera Juliana Nagelsmanna, za koju je mladi stručnjak praktično saznao iz medija, a što je njemačka javnost žestoko zamjerila Braci.

"Nevjerovatno, ali ni ja ni predsjednik Herbert Heiner nismo znali baš ništa o tome da se sprema otkaz treneru Julianu Nagelsmannu. To je neprihvatljivo. Dan prije nego što će Nagelsmann biti otpušten, Braco mi je stajao na vratima i rekao: 'Želimo to napraviti i već smo to odlučili.' Dakle, on i Oliver, bez znanja i konsultacija s nama iz vrha kluba. Na to sam rekao Hasanu: Istina je da moramo biti kritični prema Nagelsmannu nakon loših rezultata u zadnje vrijeme, ali otpustiti trenera deset dana prije derbija prvenstva s Borussijom je pogrešno. Drugo, ako baš insistirate na otkazu treneru, to se mora izvesti da bude potpuno korektno i diskretno", objasnio je Hoeneß.

Dodao je da su Kahn i Salihamidžić su na svoju ruku otpustili Nagelsmanna, što im je u konačnici presudilo i da osvojena titlua Bayerna nema veze s otkazima.

"Ne možemo odluke tako važne za budućnost donositi ovisno o tome hoće li Dortmund zabiti za pobjedu i naslovu 97. minuti ili ne. Ne ide to tako. Braco i Oliver su jednostavno morali otići kako god Bundesliga završila", objasnio je Hoeneß.

Prema informacijama bivšem reprezentativcu Bosne i Hercegovine će bavarski gigant tako isplatiti između šest i osam miliona eura.

Legendarni Brazzo je funkciju sportskog direktora Bayerna obnašao od 2017. godine i od tada je sa Bayernom osvojo čak 12 trofeja, među kojima je i jedan naslov Lige prvaka. Ugovor je imao do ljeta 2026. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()