Mundijalska ljepotica: Gaučosi nakon drame i penala do polufinala

Bila je to fudbalska ljepotica sa mnogo nervoze i borbe sa obje strane, dramom, volšebnim povratkom u boj koji je na koncu odlučen u penal-ruletu

09.12.2022. 22:55
  • Podijeli:
Holandija Argentina_Ricardo Mazalan AP Tanjug-639392af87035.webp Foto: Ricardo Mazalan / AP / Tanjug

Fudbaleri Argentine plasirali su se u polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru pošto su u mundijalskom klasiku porazili Holandiju rezultatom 6:5 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Bila je to fudbalska ljepotica sa mnogo nervoze i borbe sa obje strane, dramom, volšebnim povratkom u boj koji je na koncu odlučen u penal-ruletu.

Junak je bio Emilijano Martinez koji je u prvoj seriji "skinuo" šut Viržila van Dajka, a odmah zatim i Stivena Berghaisa čime je udario temelj trijumfa. Enco Fernandez je zatim promašio sve, ali je imao taj luksuz jer je tačku na i stavio Lautaro Martinez.

Argentince će u polufinalu čekati sjajna Hrvatska, koja je prethodno šokirala prvog favorita turnira, Brazil, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Veći dio prvog poluvremena bio je fudbalska uspavanka. Da, ulog jeste bio veliki, niko nije očekivao jurnjavu od prvog sudijskog zvižduka, ali smo se svakako nadali boljem izdanju sastava čije rivalstvo je treće najveće na mundijalima, nakon onih između Brazila i Švedske, odnosno Argentine i Njemačke.

I onda, iz vedra katarskog neba, pao je gol. Nije to bila toliko obećavajuća akcija, Mesi je povukao loptu kroz sredinu i, činilo se, spremao na šut.

Defanzivni blok ga je pratio u stopu i očekivao udarac. Pa ipak, jedan od najboljih igrača ove igre ikada odlučio se na dodavanje. Uslijedio je tačan i pravovremen pas u srce šesnaesterca gdje je utrčao Molina.

Defanzivac Atletiko Madrida odlično je reagovao iz ne baš lake pozicije. Prvi je stigao do lopte, samo ju "bocnuo" i poslao iza leđa istrčalog Andrisa Noperta.

Ovaj pogodak značajno je olakšao posao učenicima Lionela Skalonija. U nastavku su igrali rasterećenije, bili opasniji kako se rival sve više "otvarao", više puta zaprijetili, a onda i pogodili.

Igrao se 72. minut kada je Markos Akunja "nasamario" Denzela Damfrisa natjeravši ga da napravi prilično naivan penal. Za sudiju Antonija Lahoza nije bilo dileme, bio je to jedanaesterac.

Odgovornost je preuzeo, a ko drugi, nego Mesi te mirnim, preciznim udarcem zatresao mrežu za 2:0 i, činilo se tada, lagan prolaz među četiri najbolje ekipe.

Međutim, Holandija nije pala bez ispaljenog metka. Luj van Gal je sve karte bacio u napad i to mu se isplatilo u 83. minutu. Berghais je sve dobro odradill, precizno centrirao, a u kaznenom prostoru najviši je bio Vut Veghorst koji je pogodio za 1:2 i nadu u produžetke.

Bio je to prvi i jedini šut Oranja u okvir gola, sve do 11. minuta sudijske nadoknade. Tada su Holanđani izborili slobodan udarac na ivici kaznenog prostora, kao posljednju šansu za spas. Pored lopte su stali Kodi Gakpo i Teun Kompmajners

Svi su očekivali šut ka golu, no, Kopmajners je imao drugu ideju. "Podvalio" je loptu iza živog zida, tamo je kao zapeta puška čekao Veghorst i drugim pogotkom iz neposredne blizine postao junak navijača.

Bitka je tako ušla u produžetke u kojem su fudbaleri oba tima bili isuviše oprezni. Tek sporadično su "gledali" ka mreži rivala, posebno Argentinci u finišu, ali nedovoljno za promjenu rezultata. Na koncu, penal-rulet je presudio. 

Mundijalski okršaji nastavljaju se sutra. Uzbuđenja neće nedostajati u duelu najprijatnijeg iznenađenja prvenstva Maroka i favorizovane Portugalije koji je zakazan za 16 časova. Potom slijedi evropski derbi između Engleske i Francuske od 20 sati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()