Mesi prekinuo mučenje i udahnuo život favoritu

Junak je bio, a ko drugi, nego Leo, koji je majstorskim potezom prekinuo mučenje i favoritu dovedenim pred ivicu ambisa udahnuo život. Tačku na i stavio je Enco Fernandez

26.11.2022. 21:57
  • Podijeli:
Lionel Mesi_Moises Castillo AP Tanjug-1669494749351.webp Foto: Moises Castillo / AP / Tanjug

Fudbaleri Argentine teškom mukom su savladali Meksiko sa 2:0 i tako došli nadomak plasmana u osminu finala Mundijala.

Junak je bio, a ko drugi, nego Lionel Mesi, koji je majstorskim potezom prekinuo mučenje i favoritu dovedenom pred ivicu ambisa udahnuo život. Tačku na i stavio je Enco Fernandez još jednim briljantnim potezom u finišu.

Gaučosi sada sami odlučuju o svojoj sudbini i za siguran prolaz dalje im treba pobjeda nad Poljskom. Mada, u nekim kalkulacijama i remi bi im mogao biti dovoljan.

Sombrerosi, pak, moraju da sruše Saudijsku Arabiju i čekaju rasplet druge utakmice grupe D. 

Prvo poluvrijeme je bilo fudbalska uspavanka. Nije prva na smotri, ali u okršaju ovakvih rivala, sa ovakvim zvijezdama na terenu, sa tako velikim ulogom... vidjelo smo premalo. Gotovo ništa.

Borbenost nije izostala, međutim, česti faulovi, sjeckanje igre, defanzivni fokus učinili su prvo poluvrijeme degradacijom fudbala.

I dok se od Meksikanaca i očekivalo da večeras idu na "nulu" pa da onda svoju šansu traže protiv Saudijaca, neodlučnost i inferiornost Argentinaca je bila iznenađujuća. Mnogi su tada rezimirali da startni poraz od Arapskih sokolova i nije bio tako veliko iznenađenje.

Kako su igrali Leo i društvo, najbolje oslikava podatak da za 45 minuta fudbala nisu uputili niti jedan šut u okvir gola. I nije im prvi put u posljednje vrijeme.

Vrijedni analitičari Opta servisa su izračunali da im je ovo bila treća od posljednjih sedam mundijalskih uta.kmica u kojoj su ostvarili ovaj ne baš pohvallana učinak.

Pa ipak, nastavak je bio kud i kamo uspješniji. Doduše, uvodni minuti drugog dijela nisu bili spektakularni, ali detalj iz 64. minuta jeste. Anhel di Marija je "povukao" akciju po desnom boku, pravovremeno uposlio Mesija koji je možda i po prvi put dobio nešto više prostora.

Kazna je bila surova. Namjestio se na šut, "opalio" lijevicom i i sa nekih 20-ak metara rezantnim udarcem po zemlji smjestio loptu u nebranjeni, donji lijevi ugao gola Giljerma Očoe.

Od tog trenutka sve je bilo lakše za favorita. Sombrerosi su morali da jurnu po izjednačenje, ostavili su više brisanog prostora pozadi, a tu činjenicu je iskoristio sjajni Fernandez. U 87. minutu je nanizao jedan dribling, potom i drugi, a potom sjajnim hicem smjestio loptu u metu. 

Ovom vrijedi dodati da su navijači dva sastava, njih približno 70.000 napravili sjajnu atmosferu na "Lusail" stadionu i tako dali dodatni šmek latino-derbiju.

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()