Meksikanci su ostavili srce na terenu, ali nisu uspjeli da odu dalje

Napadali su, tresli mrežu Saudijske Arabije, dali dva priznata i dva nepriznata pogotka, imali 24 šuta, i u finišu primili gol

30.11.2022. 22:06
  • Podijeli:
Arabija Meksiko-6387b38a2f09f.webp Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Tanjug

Fudbaleri Meksika su objasnili kako se igra na Svjetskom prvenstvu i kada su ih svi otpisali. Nevjerovatna motivacija nosila je Latinoamerikance kroz meč 3. kola protiv Saudijske Arabije, u koji su stigli sa posljednjem mjesta na tabeli u gurpi C. Slavili su Sombrerosi pobjedu od 2:1, imali 24 udarca, ali im je za plasman u osminu finala bio potreban još jedan kako bi prestigli Poljsku.

Dok su jurili taj posljednji pogodak u nadoknadi vremena od sedam minuta Saudijska Arabija im je dala gol, iz praktično jedine kontre vredne pomena.

Fudbaleri Meksika bili su konkretniji, požrtvovaniji, angažovaniji i samim tim opasniji. Pokazali su i želju i volju da na kraju razigravanja u grupi pomrse konce nekome i da sebi donesu malo radosti, ali im, uprkos svemu, ništa nije uspjelo u prvom poluvremenu. 

Pokazali su od početka meča Južnoamerikanci svoje namjere. Već u 3. minutu je Aleksis Vega šutirao u okvir gola iz trka, ali je pogodio pravo u golmana Mohameda Al Ovaisa.

Sa druge strane Saudijska Arabija kao da je čekala svojih minut da iskoristi priliku i proslavi se sa još jednim, eventualnim, golom na Mundijalu. Tako je u 16. minutu imala slobodan udarac sa 22 metra i nadala se uspješnom izvođenju, ali je lopta otišla u publiku preko prečke. Ovom prekidu je prethodio prekršaj Edsona Alvareza koji je dobio i žuti karton.

Najbolja prilika na meču bila je u 27. minutu kada je Meksikanac Pinjeda glavom natrčao na fantastično centriranu loptu i plasirao je sa udaljenosti od tri, četiri metra ali je sreća bila na strani Al Ganama, koji je spasio gotovo siguran gol. 

Pored žutih kartona za Al Šehrija, u 29. minutu, odnosno za Al Hasana, u 34. Saudijska Arabija je u finišu prvog poluvremena, koje je produženo šest minuta, imala najbolju priliku, ali je Al Hasan odličnim udarcem glavom loptu poslao pored stative.

U drugom poluvremenu igračima Meksika bilo je potrebno tri minuta da postignu gol. Do vođstva od 1:0 doveo ih je Martin, koji se odlično snašao pred golom Al Ovaisa i zatresao mrežu. 

Ovaj pogodak je razbio ekipu Saudijske Arabije, a to dokazuje i novi gol u 54. minutu kada je Čavez pogodio, iz slobodnog udarca, neodbranjivo u rašlje - 2:0.

Saudijci se nisu predavali, iako je Meksiko "letio" po terenu, pa je mrežu protivnika zatresao i u 56. minutu. Pogodak Irving Lozana je poništen zbog ofsajda. 

Tada je podrška sa tribina bila nevjerovatna jer je Meksikancima falio još jedan gol da prestignu Poljsku i izbore plasman u osminu finala. Do ove utakmice otpisana ekipa bila je na korak do najvećeg iznenađenja. 

Martin je u 70. minutu imao nevjerovatnu šansu da Meksiku ostvari sve snove. Njegov šut iz daljine po sredini podigao je sve na noge, ali je lopta otišla iznad gola. Dva minuta kasnije Čavez je sa 25 metara šutirao slobodni udarac toliko precizno da je lopta išla pod rašlje, ali je golman Al Ovais ostvario fantastičnu odbranu.

Pinjeda je došao do nove prilike u 76. minutu, kada je sa ivice šesnaesterca, jakim šutom, umalo prevario golmana Saudijske Arabije.

Selektor Meksika Martino napravio je dvostruku izmjenu: Martina je zamijenio Raul Himenez, kome je ovo bio 100. nastup u nacionalnom dresu. Mladi Karlos Himenez (23) je odmijenio Pinjedu.

Sa centra je Lozano povukao, pratila ga je odbrana protivnika, dok ga nije oborila na ivici kaznenog prostora. Bio je to žuti karton za igrača Saudijske Arabije i slobodan udarac za Meksikance. Lozano je dodao Čavezu, ali je živi zid blokirao njegov šut. Igrao se 83. minut.

Meksikanci su toliko "grizli" i napadali da su stalno bili u prilici da još jednom zatresu mrežu. Trebao im je taj još jedan gol. Uspjeli su u 87. minutu, ali je gol opet poništen zbog nedozvoljene pozicije igrača. 

I dok su Meksikanci jurili svoju šansu u napadu, izgubili su samo jednu loptu kojom su Saudijci napravili kontru i iskoristili je golom - 2:1 za kraj.

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

 

 

 

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()