Loša kalkulacija: Španija se preračunala, Maroko u istoriji

Furija je u trećem kolu izgubila od Japana, izbjegla Hrvatsku u osmini finala i "izabrala" Lavove Atlasa. Samo, kalkulacija joj je bila pogrešna

06.12.2022. 18:47
  • Podijeli:
Ricardo Mazalan AP TAnjug-638f80e202801.webp Foto: Ricardo Mazalan / AP / TAnjug

Fudbaleri Maroka ispisali su istoriju svoje zemlje prvim plasmanom u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Lavovi Atlasa punih 36 godina su čekali na prolaz među 16 najboljih. A kada su ga ostvarili, napravili su dodatni, veliki iskorak.

Afrička selekcija na pleća je bacila favorizovanu Španiju nakon penala (0:0, 3:0), kaznivši tako rivala za kalkulaciju u grupi.

Crvena furija je, naime, u trećem kolu vodila protiv Japana 1:0, onda neshvatljivo stala, primila dva gola i na kraju poražena. Tako je izbjegla Hrvatsku u osmini finala i "izabrala" Maroko. Samo, kalkulacija joj je bila pogrešna.

Tragičari u penal-ruletu bili su Pablo Sarabija, Karlos Soler i Serhio Buskets, koji su u prve tri serije bili neprecizni. A epitet junaka pripao je Jasinu Bonu, koji je odbranio dva udarca. Tačku na i stavio je Ašraf Hakimi.

U prvom poluvremenu smo gledali skroman fudbal. Neko bi rekao, jedno veliko ništa. I ne bi bio daleko od istine.

Ovakvih mečeva smo se nagledali u grupnoj fazi. Međutim, kako su krenule eleiminacije, efikasnost je značajno porasla. Sve do ovog popodneva...

Španci su "furali" svoju tika-taku, bili dominantni u posjedu, ali uzalud su im bila beskonačna dodavanja kada niti jednom nisu ozbiljnije zaprijetili.

Doduše, Gavi je u 25. minutu uzdrmao prečku, bilo je opasno i u nastavku akcije koja je na koncu prekinuta zbog evidentnog ofsajda.

Činilo se da je favorit u završnici prvog dijela dodao gas, da je bio konkretniji, hrabriji. Pa ipak, autsajder nije poklekao. I ne samo to, na visoki presing je odgovarao smireno, bez panike, uz nekoliko rizičnih intervencija zadnje linije koje su ga mogle skupo koštati. Ali, nisu.

Na drugoj strani terena Lavovi Atlasa su opasno zaprijetili, prvo Nusair Mazraui, potom i Naig Agerd, nešto kasnije i Hakim Zijeh. Na semaforu su do predaha ostale dvije "nule".

Uvodni minuti nastavka nisu donijeli bolji fudbal. Šta više, činilo se da, kako vrijeme prolazi, oba sastava primarno razmišljaju o odbrani svoje mreže, tako da uzbuđenja nije bilo.

Pokušao je Luis Enrike da razdrma ekipu, u bitku je poslao Alvara Moratu i Karlosa Solera. Na to je reagovao njegov kolega Valid Regraguji koji je šansu dao Abdeu Ezalzuliju. No, ove rokade nisu imale veći uticaj na razvoj meča. 

Uspavanka je nastavljena sve do isteka regularnih 90 minuta na čijem "izdisaju" je Dani Olmo opasno zaprijetio iz slobodnjaka, Na njegovu žalost, Jasin Bono je bio na visini zadatka, tako da je duel otišao u produžetke.

U dodatnih dva puta po 15 minuta Španci su nastavili da se dodaju, a Maroknci uspjeli da tri puta ozbiljno zaprijete preko Valida Šedire. Rezervista je prvo sam izašao pred gol, ali se spetljao u odsudnom trenutku. Zatim mu je Unai Simon odbranio udarac iz izgledne pozicije. Da bi još jednom imao otvoren put ka golu i opet nije uspio ni da šutne.

Malo je falilo da ove promašaje kazni Pablo Sarabija u "minut do 12". No, iz neposredne blizine nije uspio da pogodi metu i posljednja prilika je otišla u nepovrat.

Sedmi duel osmine finala katarskog Mundijala potom je odlučen u već opisanom izvođenju jedanaesteraca.   

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()