Karioke u ritmu sambe do četvrtfinala Mundijala

Sljedeći protivnik vesele družine koja plijeni igrom u ritmu sambe biće selekcija Hrvatske

05.12.2022. 21:55
  • Podijeli:
Fudbaleri Brazila Nejmar-638e4b734edd4.webp Foto: AP Photo/Pavel Golovkin/Tanjug

Fudbaleri Brazila su favoriti koji su najlakše stigli do četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Kataru. Izabranici Titea iz utakmice u utakmicu dokazuju koliko su moćni, a reprezenetacija Južne Koreje je njihovu snagu osjetila u osmini finala kroz poraz rezultatom 1:4 (0:4).

Sljedeći protivnik vesele družine koja plijeni igrom u ritmu sambe biće selekcija Hrvatske.

Karioke koji god tim da izvedu protivnik je na mukama. U sastav se vratio i Nejmar, poslije sedmodnevne pauze, a u pobjedi je učestvovao sa iznuđenim penalom i golom. Pored brzonogog napadača među strijelce su se upisali i Vinisijus, Rišarlison i Paketa i to svi u prvom poluvremenu. Golove su postizali u prosjeku na svakih devet minuta, jer je posljednji dat u 36. minutu.

Slavlje navijača Brazila počelo je već u sedmom minutu kada je Vinisijus primio loptu na drugoj stativi, nakon odličnog centaršuta, i načeo mrežu Južne Koreje za 1:0.

Sljedeći se upisao Nejmar, sa bijele tačke. Prvo je napadač Brazila fauliran u kaznenom prostoru zbog čega je sudija Turpan pokazao na bijelu takčku. Nejmar je iznudio jedanaesterac, on ga je i izveo. Precizno, za vođstvo od 2:0 od 13. minuta.

Nije prošlo mnogo da Karioke ponovo zaigraju slavljenički ples pred tribinama punim svojih navijača. Igrao se 29. minut kada je odličan pas Tijaga Silve, "preopoznao" Rišarlisona, stigao ga i rutinski ljevicom šutirao za pogodak u lijevi ugao golmana Kima

Sedam minuta kasnije, tačku na rezultat prvog poluvremena i brisanje nada Korejanaca, stavio je Lukas Paketa. U 36. minutu je postigao gol, na asistenciju Vinisijusa ne skrivajući radost što se upisao među strijelce Mundijala. Imao je igrač Vest Hema još jednu šansu do odlaska na odmor, kada je bio u situaciji 1 na 1 sa golmanom Kimom, ali mu je šut sa sedam metara bio odbranjen. 

Nema smisla ne pomenuti i igru fudbalera Južne Koreje, koji su se borili uprkos osjećaju da im je gol sve puniji, a razlika sve veća. 

Imali su za 45 minuta tri šuta na gol, od toga je dva puta pokušao golmana Alisona da savalada Hvang Hi Čan. Prvi put je fudbaler Liverpula šutirao u rašlje, drugi put sa distance, ali je golman Brazila bio na visini zadatka.

Drugo poluvrijeme krenulo je otvorenom igrom, pa je Song, najiskusniji igrač Južne Koreje sa 108 utakmica u nogama za reprezentaciju, odmah zaprijetio golu Brazila. Iznova je odbranio Alison.

Na strani Brazila uporan je bio Rafinja. Želio je i on da da gol. Pokušao je dva puta. Jednom mu je Nejmar dao da šutira slobodan udarac, ali je lopta dokačila živi zid i otišla u korner, dok je drugi put Kim odbranio.  Inače golman Južne Koreje je bio mnogo bolji kako je utakmica odmicala. 

Navijači Brazila su i ovog puta posvetili svoje navijanje, pažnju i vrijeme legendi njihove zemlje i po mnogima najboljem fudbaleru svijeta Peleu, koji je u bolnici u zdravstveno teškom stanju. Razvili su "šetalicu" preko cijele tribine sa slikom Pelea u dresu sa brojem 10 i natpisom "Pele, budi dobro što prije". 

Došla je Južna Koreja do utješnog gola. Centaršut u kazneni prostor odbio je Kazemiro, ali je lopta došla do Sung Ho Peka koji je loptu poslao kroz odbranu Brazila, a potom i pored golmana Alisona za 1:4: od 77. minuta. 

Tite je u 81. minutu napravio dvostruku izmjenu - izveo je Nejmara i uveo Rodriga, ali je selektor Brazila odlučio i da da šansu trećem golmanu Vevertonu, koji je zamijenio Alisona.

Do kraja meča bilo je još borbenog fudbala, nimalo dosadnog... Pokušao je i iskusni Dani Alveš lijepim makazicama da ugrozi gol protivnik, ali je odbrana bila na svom mjestu i dobio samo korner. 

Svima je ishod bio jasan, ali niko nije odustajao. Fudbaleri Južne Koreje ponosni idu kući.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()