Kalkulacije: Kako Hrvatska i Srbija mogu do osmine finala

Situacija izazovna, ali postoje razlozi za optimizam

29.11.2022. 19:46
  • Podijeli:
Srbija trening_FSS-1669744596101.webp Foto: FS Srbije

Fudbaleri Hrvatske i Srbije uoči završnih 90 minuta grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru imaju realne šanse za prolaz u osminu finala.

Najbitniji podatak i za Vatrene i za Orlove je da su gospodari svoje sudbine. Doduše, učenici Dragana Stojkovića bi mogli ispasti i pobjedom, ali za takav epilog treba da se dogodi rezultat iz domena naučne fantastike, odnosno, da Kamerunci poraze Brazilce istom ili većom razlikom nego što to učine direktni rivali.

Aktuelni svjetski vicešampioni su se "zakašljali" na premijeri sa neugodnim Marokom (0:0) u utakmici u kojoj nisu željeli da uzimaju previše rizika.

Protiv Kanade je već bila druga priča. Iako su rano primili gol, Luka Modrić i društvo su ubrzo preokrenuli i upisali autoritativnu pobjedu (4:1).

Skupljena četiri boda su u nekim predmundijalskim kalkulacijama možda i bila dovoljna za prolaz uoči finalne bitke sa Belgijom (četvrtak, 16 časova). No, Crveni đavoli su odigrali loše, s(p)retno pobijedili Kanađane, izgubili od Marokanaca i sada moraju da se "vade".

To previše ne bi trebalo da tangira četu Zlatka Dalića koja novim trijumfom ide dalje kao prva. Prolazi i sa remijem. A ako izgubi, onda mora da izgubi i afrička selekcija. Rezultati moraju biti takvi da Hrvati moraju da zadrže bolju gol-razliku. Trenutno su na "plus tri", a Marokanci na "plus dva".

Piksijeva četa je izazovnijoj poziciji. Ekipa koju predvodi Dušan Tadić u Katar je stigla sa oreolom potencijalnog iznenađenja. Uvodnih 90 minuta protiv Brazila (0:2) su stavili veliki znak pitanja iznad srpskih ambicija, a još više šokantan remi sa Kamerunom.

Orlovi su dobro ušli u meč, stvorili nekoliko prilika, promašili ih, a onda rivalu sa dvije kardinalne greške poklonili vođstvo. Međutim, smogli su snage da preokrenu, povedu 3:1 i, umjesto da "zatvore" utakmicu, odigrali su, blago rečeno, naivno te na kraju čak strijepili za remi (3:3).

Simptomatično je da jedna od zvijezda tima Dušan Vlahović nije igrao ni sekundu, iako je dan ranije objavio da je spreman. U javnosti se spekuliše i o sukobu između igrača, odričnog demantij a nema, Piksijeve izjave su kontradiktorne...

Bilo kako bilo, srpski tim sve loše može da "obriše" tako što će pobijediti Švajcarce (petak, 20 sati). Orlovi jedino mogu da prođu trijumfom, ako se ne desi već pomenuti scenario da Neukrotivi lavovi na pleća bace Karioke. Ako slave i Srbija i Kamerun, odlučivaće gol razlika, a ona je trenutno na strani afričkog sastava, 3:4 - 3:5.

I tu dolazimo do zanimljivog scenarija. Ako bi Orlovi pobijedili sa, recimo, 2:0, a Lavovi sa 2:1 (ili bilo kojim razlikama po kojim bi oba tima imala isti broj datih i primljenih golova), izjednačili bi se i po drugoj ključnoj stavci, nakon bodova.

Kako bi u slučaju ovakvog epiloga i jedni i drugi imali isti broj bodova, gol-razliku, broj datih pogodaka, te međusobni duel, o putniku među 16 najboljih bi odlučivao fer-plej. U ovom trenutku Kamerun ima -3 boda, a Srbija -5. Žuti karton "košta" jedan negativni poen, druga javna opomena tri, direktno isključenje četiri, a crveni uz prethodni žuti karon pet bodova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()