Japan junački, španska "štela" nije skupo plaćena

Hrabri Samuraji napravili su podvig, prošli dalje nakon što su na pleća bacili i Španiju (2:1), čija nezainteresovanost u drugom dijelu meča je mnogima podigla obrve

Autor: UNA HR
01.12.2022. 21:54
  • Podijeli:
Japan Španija_Eugene Hoshiko AP Tanjug-63891103e7614.webp Foto: Eugene Hoshiko / AP / Tanjug

Fudbaleri Japana plasirali su se u osminu finala Svjetskog prvenstva, po četvrti put u istoriji.

Hrabri Samuraji napravili su podvig, prošli dalje nakon što su na pleća bacili i Španiju (2:1), čija nezainteresovanost u drugom dijelu meča je mnogima podigla obrve.

Mnogi će reći da je Crvena furija kalkulisala kako bi izbjegla Hrvatsku, ali ovog puta nije kažnjena za to, iako se to moglo desiti da je Kostarika dobila Njemačku. A vodila je u jednom trenutku 2:1.

Ovakav epilog za posljedicu je imao šokantno ispadanje Pancera koji su na koncu savladali Tikose, ali uzalud.

U japansko-španskoj bici početkom nastavka, u razmaku od tri minute, sve se okrenulo. Preokret su donijela dva igrača koja su ušla na poluvremenu, Ritsu Doan je izjednačio, a Kaoru Mitoma asistirao za pobjednički pogodak kojeg je postigao Ao Tanaka. Do kraja utakmice Španci su uzaludno držali loptu u posjedu, stvorili malo prilika i morali priznati poraz. Koji ih ipak nije skupo koštao jer kao drugi ulaze u osminu finala gdje će igrati protiv Maroka. 

Kvalitetu s loptom u nogama Furija je pokazala od prve minute utakmice s Japanom, iz dugog posjeda stigla je prilika Busketsa u sedmoj minuti, iskusni vezista promašio je okvir gola. Uzvratio je odmah promašajem Ito, lopta je završila u vanjskom dijelu mreže. Ubrzo je ipak lopta došla tamo gdje treba, u 11. minuti Aspilikveta je ubacio s desne strane, Alvaro Morata skočio i glavom poslao iza japanskog golmana.

Rano vodstvo omogućilo je ekipi Luisa Enrikea da uvede utakmicu u svoj ritam, s bezbrojnim kratkim dodavanjima i vrebanjem prilike da pravovremenim utrčavanjem u prostor dođe do prilika. Demonstrirao je to Morata u 23. minuti nakon dodavanja Gavija, pod pritiskom čuvara strijelac prvog pogotka poslao je loptu točno u Gondu.

Na poluvremenu je japanski selektor Morijasu napravio dvije izmjene, ubacio je dvojicu brzih igrača Mitomu i Doana što se brzo pokazalo kao vrhunska odluka. Japanci su nastavili s visokim presingom, u 48. minuti natjerali su Španlce na grešku pred vlastitim kaznenim prostorom pa je ona došla do Doana. Igrač njemačkog Frajburga je s 16 metara snažno šutirao, Simon je dodirnuo loptu, ali je ipak završila u mreži za 1:1.

Šokirana Furijsa se potom sasvim pogubila, samo tri minute kasnije Japan je preokrenuo rezultat. Opet je Doan bio u akciji, poslao je s desne strane prizemnu loptu kroz peterac na suprotnu vratnicu, na nju su išla dva igrača Japana pa je Mitoma uspio vratiti loptu za Aoa Tanaku koji je iz blizine zatresao mrežu.

Radost Japanaca nakratko je prekinuta jer su sudije pokazale da je lopta izašla izvan terena prije nego ju je Mitoma dohvatio, činilo se da je tako i bilo, čekala se odluka iz VAR sobe. 

Nakon minutu pregledavanja arbitar Gomez je dobio znak da pogodak vrijedi i pokazao na centar, krenulo je ludo slavlje Japana, a Enrike je u nevjerici gledao što se događa.

Španjolski strateg odmah je mijenjao, izvadio je strijelca Moratu i mladog Vilijamsa, uveo Ferana Toresa i Marka Asensija, igrače koji ipak nisu centralni napadači. Nisu Španlci mogli uhvatiti ritam iz prvog dijela, a Japan je bio spreman zaprijetiti iz kontranapada. Jednom je Mitoma uspio pobjeći po lijevoj strani i uposliti Asana koji nije najbolje reagovao na rubu kaznenog prostora.

Povukli su se Japanci pred svoj kazneni prostor, Furija je dominirala u posjedu lopte, ali vrijeme je brzo prolazilo. Tek su Španci u 89. minutu uspjeli ozbiljno zaprijetiti, Asensio je tukao, Gonda obranio, a Jošida očistio opasnost.

Nastavio se napad Španaca, u priliku je došao Olmo, s osam metara iskosa poslao je loptu u golmana. Igralo se sedam minuta nadoknade u kojima je obrana Japana izdržala pritisak i izborila prvo mjesto u grupu. Sada će igrati s Hrvatskom, a to je malo ko očekivao. 

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()