Hrvatska nije uspjela probiti odbranu čvrstog Maroka

Utakmica je bila siromašna prilikama pred jednim i drugim golovima

23.11.2022. 13:00
  • Podijeli:
Luka Modric Maroko 2_Goran Stanzl_Pixsell-1669203641933.webp Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Hrvatska i Maroko odigrali su dvoboj bez pogodaka u 1. kolu grupe F Svjetskog prvenstva u Kataru. Bila je to dosta čvrsta i izjednačena utakmica, s dosta taktičke discipline i malo prilika za pogodak. Rezultat 0:0 stoga je sasvim realan, mada je Hrvatska bila favorit u ovom dvoboju. 

Uvodnih desetak minuta proteklo je u potpunoj dominaciji Hrvatske u posjedu lopte, Marokanci su čekali naše komšije na sredini terena i vrebali grešku. Imali su u 13. minuti situaciju u kojoj je Lovren blokirao udarac Ziyecha, a potom je Hakimijevo ubacivanje s desne strane Sosa skrenuo, a Livaković sigurno pokupio loptu.

Hrvatska je uzvratila u 17. minuti, Perišić je osjetio grešku odbrane i došao do lopte. Odlučio se za udarac s gotovo 30 metara, lopta je prohujala nekoliko centimetara preko prečke.

Nova opasnost za Hrvate bio je slobodan udarac za Maroko u 20. minuti, bila je to odlična pozicija za Ziyecha, pogodio je loptom živi zid.

Slijedilo je razdoblje taktičkog nadmudrivanja, Hrvatska je imala loptu i tražila rješenja da pronađe pukotinu u odbrani Maroka. Kako taj plan nije prolazio, Vatreni su se odlučili malo povući i pričekati Marokance na svojoj polovini, ali tranzicija po oduzetoj lopti nije bila baš tečna, naročito po desnoj strani.

U 42. minuti Vlašić se požalio na povredu, ukazivala mu se pomoć i na trenutak je djelovalo da će morati biti zamijenjen. Ali, vratio se igrač Torina na travu i nekoliko minuta kasnije bio u najboljoj prilici dotadašnjeg dijela utakmice. Na isteku 45. minute golman Maroka je izašao s gola i odbilo dugu loptu ispred Kramarića, ostala je ona u posjedu Vatrenih pa je Perišić imao rješenje na lijevoj strani. Odigrao je za Sosu koji je pred vratima pronašao Vlašića, udarac iz blizine odbio je dobro postavljeni Bounou. Lopta se odbila na ruku Amrabata, a sudija je odmah pokazao da nema slobodnog udarca. Ostala je Hrvatska u pritisku pred golom Maroka, blokiran je pokušaj Vlašića, a odbijenu loptu Modrić je s 17 metara poslao malo preko prečke.

Na poluvremenu je Vlašić ostao u svlačionici, očito ga je mučila povreda, umjesto njega ušao je Mario Pašalić

Prvo uzbuđenje u nastavku dogodilo se pred golom Hrvatske, Lovren je blokirao pokušaj iz daljine, lopta se odbila na lijevu stranu do Mazraouija koji je iskosa uputio udarac glavom, Livaković je bio na pravom mjestu. Odmah je Hrvatska uzvratila iz kontranapada iz kojeg je dobila korner, a nakon ubačaja iz kornera u gužvi pred golom udarac je iz teške pozicije uputio Lovren. Očistila je opasnost odbrana Maroka, a prethodno je dobrom reakcijom golman Bounou skinuo loptu s noge Gvardiola.

U 65. minuti Marokanci su imali novi slobodan udarac iz solidne pozicije, snažno je potegao Hakimi, a Livaković dobro odbio lelujavu loptu. ITrener Dalić se u 20 minuta prije kraja odlučio na drugu zamjenu, umjesto Kramarića ušao je Marko Livaja. U tom je trenutku Hrvatska imala prekid kojeg je izveo Modrić, En Nesyri je ispred Pašalića u posljednji trenutak odbio loptu u korner. 

Podigla je Hrvatska ritam, sve više držala loptu i bila napadački aktivnija od Maroka, ali vrijeme je brzo prolazilo. Ušao je i Majer umjesto Kovačića, tražio je Dalić rješenje koje bi donijelo više od boda na početku Svjetskog prvenstva. Nije ga ipak pronašao, Hrvatska se morala zadovoljiti mršavim bodom protiv čvrstog Maroka. 

Maroko - Hrvatska 0:0 

Al Khor, stadion Al Bayt.

Sudija: Fernando Rapallini (Argentina)

Maroko: Bounou - Hakimi, Saiss, Aguerd, Mazraoui (60' Attiat-Allal) - Ounahi (81' Sabiri), Amrabat, Amallah - Ziyech, En Nesyri (81' Hamdallah), Boufal (65' Ez Abde)

Hrvatska: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa, Modrić, Brozović, Kovačić (79' Majer), Vlašić (46' Pašalić), Perišić (90' Oršić), Kramarić (71' Livaja)

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()