Holandija sigurnom igrom stigla do četvrtfinala

Najzaslužniji igrač u pobedi nad SAD bio je desni bek Intera - Denzel Damfris

03.12.2022. 17:55
  • Podijeli:
Holandija SAD-638b72011f798.webp Foto: AP Photo/Ricardo Mazalan/Tanjug

Trudili su se fudbaleri SAD, bili su uporni i igrali napadački, pokazali su koliko se ulaganje u fudbal isplati i koliko su voljni da idu dalje od svog osmog nastupa u osmini finala... Sve je bilo na svom mjestu, ali... Holandija je slavila u prvom meču nokaut faze Svjetskog prvenstva u Kataru sa 3:1, izbacila angažovane Amerikance sa takmičenja i pokazala da su tradicija i iskustvo na njihovoj strani, posebno kada ih sa klupe vodi selektor Luj Van Gal

Plasmanom u četvrtfinale i Lale su pokazale svoje velike ambicije, a sa kim će na sledeći megdan znaće se posle utakmice Argentina - Australije. 

Amerikanci su mnogo bolje počeli utakmicu, a Holanđani su prvi dali gol. Igrao se 11. minut kada je Memfis Depaj, na asistenciju Denzela Damfrisa koji je loptu primio od Gakpoa, zakucao loptu u mrežu - 1:0.

Smenjivale su se ekipe u preuzimanju inicijative u igri. Dok su Amerikanci tražili svoju šansu iz kontranapada, Holanđani su smirenom igrom, sa mnogo dodavanja, čekali da im se ukaže prilika...

Fudbaleri SAD su najbolju akciju imali u 43. minutu kada je Pulišić dodao Veji, a ovaj sa ivice kaznenog prostora šutirao u okvir gola Holandije. Nopert je odlično reagovao i odbranio svoju mrežu. 

Međutim, čini se sekund pred kraj poluvremena, Holanđani su iznova zatresli mrežu protivnika i poslali ih u svlačionicu sa "najjačim bolom". Do prednosti od 2:0 Lale su došle pogodkom Dejlija Blinda, kom je asistirao, ponovo, Dumfris snažno upućenom loptom po zemlji.

Selektor Holandije je napravio dve izmene na startu drugog poluvremena. U igru ušli Kupmejners i Bergvajn, na klupu izašli Klasen i De Run. U timu SAD Rejna je zamenio Fereiru.

Amerikanci su bili svesni kakvom igrom mogu da dođu do preokreta. Napadali su i uvek im je falilo još samo ono malo do gola. Veliku šansu je imao Tim Rim, u 50. minutu, ali mu je golman Nopert osujetio nameru. 

Na drugoj strani umalo nije došlo do uvećanja prednosti kada je golman SAD sprečio Zimermanov autogol. Nisu se ni Holanđani štedeli ofanzivne igre. Šut Depaja je odbranio Met Tarner. 

Prvi žuti karton na utakmici dobio je Kupmajners, posle faula nad Pulišićem.

Holandija preuzima inicijativu, SAD traži rešenje. Kupmejners šutirao iz daljine, golman Arsenala je dobro reagovao, lopta je potom pala na glavu Depaju, ali je Tarner iznova bio na visini zadatka. Selektor SAD je mešao karte , izvršio je još tri izmene u drugom poluvremenu... 

I upornost Amerikanaca se isplatila u 76. minutu, čim se odbrana Holandije opustila na čas. Gol za SAD dao je Rajt, koji je u igru ušao u 67. minutu. Pulišić je centrirao, a u gužvi ispred golmana Noperta je loptu dokačio Rajt i neverovatnim potezom s leđa, prevario odbranu Lala, smestivši je u mrežu za 2:1.

Damfris je vrlo brzo ispravio svoju nesmotrenu nameru, kada se kod gola Amerikanaca spetljao sa golmanom Nopertom uletevši mu u putanju. Postigao je desni bek Intera gol u 86. minutu meča i potvrdio da je zasluženo igrač utakmice. Odlično ga je, dok je bio u trku, proigrao Blind i lopta je zakucana u mrežu SAD - 3:1.

Utakmica je produžena šest minuta tokom kojih Amerikanci nisu mogli ništa da urade. 

 

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()