Het-trik Vatrenih: Hrvatska sa medaljom iz Katara

Nakon ruskog srebra, Vatreni se sa ovogodišnje planetarne smotre u Kataru vraćaju sa bronzom na grudima. Prethodno su i 1998. godine u Francuskoj bili treći

Autor: UNA HR
17.12.2022. 17:54
  • Podijeli:
hrvatska_bronza - reuters-639df941bb8ad.webp Foto: Reuters

Fudbaleri Hrvatske na drugom uzastopnom Svjetskom prvenstvu osvojii su medalju.

Nakon ruskog srebra, Vatreni se sa ovogodišnje planetarne smotre u Kataru vraćaju sa bronzom na grudima.

Još jedan je to podvig čete Zlatka Dalića kojoj je malo ko davao šanse da može doći do trećeg mundijalskog odličja.

Prije spomenute dvije medalje, Hrvati su osvojili i bronzu 1998. godine u Francuskoj.

Do novog velikog uspjeha stigli su trijumfom 2:1 nad žilavim Marokom, ozbiljnim protivnikom koji je zasluženo ispisao istoriju kao prvi afrički tim u polufinalu najvećeg fudbalskog turnira.

Povrede i umor za posljedicu su imali promjene u početnoj postavi, jasno da je Vatrenima trebalo svježine koju su mogli donijeti debitanti Josip Šutalo i i imenjak Stanišić u obrani, Lovro Majer u sredini te Mislav Oršić i Marko Livaja u napadačkoj liniji.

Odmah su Hrvati pritisnuli odbranu Maroka, već u drugoj minuti Bono je zamalo zatresao vlastitu mrežu, pod pritiskom je loptu nogom poslao paralelno sa gol-linijom. Zaredala je Hrvatska nekoliko prekida i centaršuteva pred gol te vrlo brzo došla do vođstva.

U sedmom Vatreni su imali prekid, izveo ga je Majer te pronašao Ivana Perišića koji je glavom prebacio loptu prema sredini kaznenog prostora, a Joško Gvardiol poletio kroz vazduh te glavom poslao loptu u mrežu za 1:0.

Radost je kratko trajala, Marokanci su izjednačili na sličan način već u devetom minuu. Opet je to bio prekid, ubačaj Hakima Zijeha išao je prema Majeru koji je loptu glavom odbio visoko u vis. Ona je padala pred gol gdje je Ahraf Dari bio sam te glavom poslao loptu pored Livakovića koji je možda mogao bolje reagovati da je ranije izašao na loptu.

Prebrzo su Vatreni ispustili vođstvo, ali nisu izgubili konce igre, nastavili su igrati u visokom ritmu. Napadali su preko bokova, dosta mijenjali mjesta u napadu i stvarali prilike.

Bono je bio vrlo zaposlen u 24. minuti, Luka Modrić je "provozao" svog čuvara na ivici kaznenog prostora i šutirao lijevom nogom. Odbio je loptu marokanski golman i onda je još stigao gurnuti rukom ispred Livaje koji se već spremao da pogodi mrežu.

Maroko je rijetko prijetio, ali u 29. minuti je pokazao gdje je jak, u brzoj tranziciji. Zijeh i Ašraf Hakimi su izigrali odbranu po desnoj strani, bek PSŽ-a je povukao sasvim do korner linije i tražio Jusefa En-Nesirija, ali nije bio precizan.

U idućih nekoliko minuta Marokanci su imali blagu inicijativu, ali bez pravog pokušaja prema golom Hrvata. Smirili su Vatreni uskoro loptu i opet imali kontrolu koja im je donijela uskoro donijela zasluženu prednost.

Akciju u 42. minuti počeo je Gvardiol odličnim dodavanjem u dubinu za Livaju, napadač Hajduka se okrenuo i odigrao za Majera koji je produžio za Stanišića. Nije bilo prostora za udarac, činilo se da će Hrvati izgubiti loptu, ali Mateo Kovačić je dobro reagovao iz drugog plana. Kratko je odigrao za Livaju koji je odložio loptu na lijevu stranu za Oršića.

A onda je krilni napadač Dinama napravio malo remek djelo. Fantastičnim je udarcem poslao loptu prema suprotnom uglu, Bono je malo dodirnuo, ali lopta se od stative odbila u mrežu. Bio je to jedan od najljepših pogodaka ovog SP, baš u Oršićevom stilu.

Lavovi Atlasa su prelaskom Ziyeha s krila u sredinu htjeli biti opasniji, Hrvatska je ostala bez Kramarića koji se povrijedio pa je ušao Nikola Vlašić, a uskoro su umjesto umornog Livaje i Majera ušli Bruno Petković i Mario Pašalić. Morali su mijenjati i Marokanci, povrijedili su su se Ašraf Dari i Žavad El Jamik, te su tako ostali bez glavnih odbrambenih igrača.

Brojne zamjene razbile su ritam utakmice, ekipe su sporadično napadale, nervoza i tenzija je bila sve veća, prije nego li je odviran kraj.

Hrvatska je tako svoj šesti nastup na mundijalima okončala sa impresivnom trećom medaljom. Od 1998. do danas samo su Francuska i Njemačka skupile više - po četiri.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()