Godine su samo broj: Kralj Kazu bi u 56. da igra još malo

Malo upućeniji ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu dobro znaju ko je Kazujoši Miura. Oni drugi, ako ih interesuje, mogu saznati u tekstu...

04.02.2023. 09:45
  • Podijeli:
Kazujoši Miura_UD Oliveirense-63dcd8d8509cc.webp Foto: UD Oliveirense

Čuveni, neponovljivi, legendarni, jedan i jedini Kazujoši Miura nastavio je da prkosi prirodi, logici i zakonima fudbala pa će i u 56. godini nastaviti da jurca za "bubamarom".

Malo upućeniji ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu dobro znaju ko je Kralj Kazu. Oni drugi, ako ih interesuje, mogu saznati u tekstu koji slijedi.

Riječ je o japanskom idolu nacije koji će 26. februara napuniti 56. godina. Uprkos tome, na pada mu na pamet da okači kopačke o klin.

Fudbal teče Kazuovim venama. Jer, kako drugačije objasniti potez 15-godišnjaka koji je nakon jedne godine napustio srednju školu i "zapalio" u Brazil sa ciljem da ostvari san - bude profesionalni fudbaler.

U zemlji kafe i sambe krenuo je od nule, kao član omladinskog pogona Juventusa 1982. Godine 1986. san je pretvorio u javu, potpisavši ugovor sa čuvenim Santosom. Bio je to početak jedne neponovljive avanture koja traje, i traje...

Miura je u Brazilu, između ostalih, branio boje Palmeirasa, Macubare, CRB-a, Koritibe... prije nego li je uslijedio povratak u otadžbini u kojoj je napravio fudbalsku revoluciju.

Sa Verdi Kavasakijem je osvajao titule, potom postao prvi Japanac koji je zaigrao u Seriji A, nosivši dres Đenove. Stigao je i do zagrebačkog Dinama... Igrao je i za Kjoto, Visel Kobe, Jokohamu, bio redovan član nacionalnog tima...

Iz Jokohame je išao na pozajmicu i u Sidnej, potom Suzuku, prije nego li su se kockice posložile i pružile mu priliku da u šestoj deceniji opet zaigra na Starom kontinentu.

Kako je Jokohama prošle godine kupila većiniski paket portugalskog drugoligaša Oliveirenšea, otvorila se prilika da Kazu krene na novo putešestvije.

Tu šansu objeručke je zgrabio. Čovjek koji je u sportskim almanasima već odavno upisan kao najstariji profesionalni fudbaler, sa Unionistima će kao pozajmljen igrač do kraja sezone juriti nove golove, pobjede, rekorde...

Miura ne bi bio Miura kada novi izazov ne bi dočekao spreman. Pomalo nestvarno zvuči da će mu najstariji saigrač biti Duarte Duarte, čovjek koji je rođen godinu dana nakon što je Kralj Kazu počeo karijeru.

No, japanski virtuoz sa loptom ne haje za to.

"Iako je ovo novo mjesto za mene, radiću još jače i napornije da svima dokažem za šta sam sposoban", "ispalio" je Miura na predstavljanju kao da se radi o 16-godišnjaku, a ne veteranu koji odavno gazi šestom decenijom.

Ljubitelji fudbala odavno se pitaju kada je vrijeme za kraj? Odgovor je isti - ne još. Jednom prilikom Kralj Kazu je najavio da će igrati do 60. Vjerovaćemo mu...

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()