Francuska, ipak, slavila protiv Danske i prva obezbijedila mjesto u nokaut fazi

Fudbaleri Danske bili su na deset minuta od boda, ali o sudbini na Svjetskom prvenstvu odlučivaće u sljedećoj utakmici

26.11.2022. 18:59
  • Podijeli:
Francuska Danska 1-1669483298615.webp Foto: AP Photo/Martin Meišner/Tanjug

Danska je bila tvrd orah za Francusku, ali su Trikolori dokazali da su i dalje, iako ne kompletni, na nivou igre svjetskog šampiona. Uzbudljivu utakmicu, u kojoj su mnoge prilike propuštene, tim Didijea Dešana je dobila sa 2:1, golovima Kilijana Mbapea i poslije 2. kola grupne faze Mundijala obezbijedio je prolaz dalje.  

Koja će biti sudbina Danaca odlučivaće se u posljednjoj utakmici grupe, koju Skandinavci igraju protiv direktnog konkurenta za prolaz dalje - Australije.

Otvoreno su Trikolori počeli. U tri minuta imali su dvije opasne situacije, ali je odbrana Danaca bila na svom mjestu. Prvo je Žiru pokušao da ugrozi gol Šmajhela, šutom iz centra kaznenog prostora, dok je u 13. minutu poslije izvedenog Grizmanovog kornera Rafael Varan poslao loptu, glavom, u ugao gola, ali je Mele uspio loptu da "skine" sa gol linije.

Danska je tek u 36. minutu prvi put šutnula u okvir gola. Nakon kontre, poslije izgubljene lopte Francuza, lopta je stiga do Andreasa Kornelijusa čiji je snažan udarac sa 16 metara pogodio samo reklame iza Lorisovog gola.

Tokom prvog poluvremena, koje je produženo tri minuta, uporni su bili Francuzi da na odmor odu bar sa golom prednosti. Bili su u prilici Rabio, Žiru, Grizman, Mbape, ali ne dovoljno dobroj da probije čvrstu dansku odbranu. U 45. minutu upisali su i fudbaleri Danske drugi šut u okvir gola - Kristijan Erikson je pokušao da zapreti šutom sa distance.

Danska je drugo poluvrijeme počela jednom izmjenom, dok Didije Dešan ništa nije mijenjao. Iz igre je izašao Andreas Kornelijus, a u igru ušao Kasper Hjulmand.

Francuzi su nastavili da budu konkretni u svojim akcijama. I dalje su igrali otvoreno, a novu priliku, sa ivice šesnaesterca, imao je Kilijan Mbape u 56. minutu - Šmajhel je bio siguran u odbrani.

A onda se upornost Francuza isplatila - igrao se 62. minut kada je iz kontre Mbape povukao po lijevoj strani, proslijedivši loptu lijevo u kazneni prostor do Tea Ernandesa. Igrač Milana je centrirao do napadača PSŽ koji je bio u prodoru kroz dansku odbranu i sa peterca zatresao mrežu Šmajhela za 1:0.

Sedam minuta kasnije uslijedila je kazna za Francuze u vidu gola Kristensena za izjednačenje - 1:1 od 68. minuta. Sve je počelo centaršutom Kristijana Eriksona, čija je lopta "pronašla", na prvoj stativi, Joakima Andersena, on je na drugoj strani gola dodao Kristensenu, a ovaj savladao Lorisa.

Iako je statistički posijed lopte bio na strani Danske, Francuska je sve vrijeme bila konretnija na putu do cilja. Tačno su znali svjetski prvaci svaki put šta rade, a to su i dokazali kada je Kilijan Mbape iznova, u 86. minutu, probio odbranu protivnika i zatresao mrežu Šmajhela za novo vođstvo od 2:1. 

Meč je produžen šest minuta, borili su se Danci, ali je i Francuska pojačala igru u defanzivi kako bi do kraja sačuvala stečena tri boda. 

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()