Fernandeš rastužio i Urugvajce i Ronalda

FIFA je nakon duže analize presudila i gol pripisala Bruni umjesto Kristijanu

28.11.2022. 21:58
  • Podijeli:
Bruno Fernandeš_Aijaz Rahi AP Tanjug-1669668099870.webp Foto: Aijaz Rahi / AP / Tanjug

Poslije Francuske i Brazila, vizu za osminu finala Mundijala izborili su i fudbaleri Portugalije pobjedom nad Urugvajem rezultatom 2:0.

Čovjek odluke bio je Bruno Fernandeš, koji je u 54. minutu zatresao mrežu nakon pokušaja centaršuta, a potom bio i neumoljiv sa "kreča".

Tako je zvijezda Mančester junajteda rastužila Uruse, koje u trećem kolu očekuje teška bitka sa Južnom Korejom, ali na neki način i Kristijana Ronalda kojem je prvi gol prvobitno upisan.

Čuvenom asu pogodak je mnogo značio, gledao je u semafor da vidi je li njegovo ime na njemu, a kada je shvatio da jeste, emotivno je proslavio. Pa ipak, FIFA je nakon duže analize presudila i gol pripisala na njegovog nekadašnjeg saigrača.

U prvom poluvremenu gledali smo tvrdu i ne pretjerano zanimljivu utakmicu bez pogodaka, kakvih smo se na ovom prvenstvu već nagledali. Posjed lopte bio je na strani Portugala, ali prilika je bilo vrlo malo. Prvu veliku imao je Urugvaj.

U 32. minuti Bentancur je prošao od centra do portugalskog gola, provukao se kroz tri Portugalca i izbio sam pred golmana. Gađao mu je kroz noge, ali Costa mu je to odbranio.

Četiri minute kasnije opet Bentancur pravi probleme Portugalu. Gurnuo je loptu prema golu nakon dodavanja Olivere, Nunez ju je pokušao primiriti, ali nije uspio.

Na portugalskoj strani nešto su pokušavali Bernardo Silva i Cristiano Ronaldo, ali sve to nije bilo ni blizu nekakve prave prilike za pogodak.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Portugal je imao prvu pravu priliku u nastavku utakmice. U 52. minuti Joao Felix je pobjegao po lijevoj strani, ali pogodio je samo spoljni dio mreže.

Ali, samo tri minute kasnije Portugalci su došli do prvog gola. Bruno Fernandes je ubacio i činilo se da je Ronaldo glavom spustio loptu u gol, ali pregledom se ustanovilo da ipak nije. U svakom slučaju, lopta je završila u mreži za 1:0, strijelac je ipak bio Fernandes.

Tada Urugvaj mijenja napadače. Cavani i Nunez izlaze, Maksi Suarez i Luis Gomez ulaze i to je bio dobar potez urugvajskog trenera. 

U 75. minuti prečka spašava Portugal nakon odličnog udarca Gomeza s 20-ak metara, a tri minute kasnije De Arrascaeta je ubacio iz slobodnog udarca, lopta je došla do Suareza na par metara od gola, ali on je pucao kraj gola.

Odmah u sljedećem napadu Valverde je povukao i dodao De Arrascaeti, koji je pokušao prebaciti loptom Costu, ali nije to dobro izveo. Portugal je u ovom dijelu utakmice opasno "visio", no sačuvao je svoj gol.

A onda je u 90. minuti dosuđen vrlo diskutabilan slobodan udarac. Gimenez je u klizećem startu rukom dirao loptu ispred Fernandesa, a sudija je procijenio je da se radi o jedanaestercu. Fernandes je mirno realizovao udarac s bijele tačke za 2:0 i potvrdu pobjede.

Urugvajcima ostaje da u dvoboju s Ganom pokušaju osigurati plasman u osminu finala, što je Portugalu uspjelo već nakon dva kola.

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()