Evropski klasik: Njemačka se nekako spasila ispadanja

Sudar bivših prvaka svijeta opravdao očekivanja

27.11.2022. 21:53
  • Podijeli:
njemacka - spanija - reuters-1669582108741.webp Foto: Reuters

Derbi dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva u Kataru igrali su večeras u okviru grupe E velikani Španija i Njemačka, a na kraju je bilo miroljubivih 1:1.

Španija je večeras izgledala kao ona ekipa iz 2010. godine, kada je dominirali tika-taka, odnosno kada je Barcelona bila najbolja ekipa na svijetu, što se na kraju sasvim logično projiciralo i na reprezentaciju.

Nešto slično se desilo i večeras, gdje je vezni red Furije maestralno odigrao, pod komandnom palicom iskusnog Busquetsa, a tu svakako treba izdvojiti Pedrija i Gavija.

S druge strane, Njemačka je na trenutke izgledala potpuno nemoćno, sporo i tromo, ali se i večeras, po ko zna koji put pokazala tačnim čuvena izjava Garyja Linekera o Nijemcima, ali o tom potom. 

Susret je počeo velikom šansom za Španiju, kada je Olmo pogodio prečku.

Prvu priliku za "Elf" propustio je Gnabry u 25. minuti, ali njegov udarac odlazi pored gola Simona.

Igrala se 34. minuta kada je Torres promašio nemoguće. Sjajno je krilni napadač Barce dobio loptu od Albe, ali je uspio prebaciti cijeli gol.

U finišu prvog dijela Njemačka je postigla i gol preko Rudigera, ali je isti opravdano poništen zbog ofsajda, te se na odmor otišlo rezultatom 0:0.

Inače, u dosadašnjih 28. odigranih utakmica, bilo je 15. put da se na odmor ide pri rezultatu 0:0.

U drugom dijelu smo gledali mnogo bolji fudbal, a vidjeli smo i ono zbog čega se i dolazi na stadione, a to su golovi. Ipak krenimo redom. Prva je zaprijetila Njemačka u 56. minuti, ali udarac Kimmicha sjajno brani Simon.

Kazna je stigla svega šest minuta kasnije kada je Španija povela. Sjajno je ubacio Alba, a u petercu Morata majstorski pogađa za veliko slavlje "Furije".

Nakon toga Njemačka je krenula još jače ka golu Simona, a novu šansu bilježimo u 78. minuti, međutim udarac Sane je bio neprecizan.

Njemačka do zasluženog izjednačenja stiže u 83. minuti kada je napadač Werdera Fullkrug zakucao loptu iza nemoćnog Simona.

Ostalo je do kraja 1:1, što u prevodu znači da još uvijek ništa nije poznato kada je u pitanju prolaz dalje.

U posljednjem trećem kolu sastaju se Španija i Japan, odnosno Njemačka i Kostarika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()