Ekvador na krilima Valencije lako do bodova protiv slabog Katara

Domaćini su na otvaranju SP bili u podređenoj ulozi svih 90 minuta

20.11.2022. 19:09
  • Podijeli:
Enner Valencia_Profimedia-1668966369880.webp Foto: Profimedia

Ekvador je potpuno zasluženo došao do pobjede na otvaranju Svjetskog prvenstva s 2:0 protiv domaćina Katra.

Igrač utakmice bio je iskusni 33-godišnji kapiten Ekvadora Enner Valencia koji je postigao oba pogotka već u uvodnih pola sata igre. Katarci su pred svojim navijačima na stadionu Al Bayt razočarali igrom i kvalitetom, tri boda pripala su boljim Južnoamerikancima.

Brzo se moglo doći do zaključka da je Katar autsajder na prvenstvu kojem je domaćin, već u 3. minuti Ekvadorci su zatresli mrežu zbunjenih Kataraca. Radovao se silno iskusni Valencia koji je spremio loptu u mrežu, ali aktivirao se VAR. Pokazan je offside, kasnije se utvrdilo da je noga asistenta Michaela Estrade bila u nedozvoljenoj poziciji prilikom skoka s vratarom Al Sheebom. Bila je to dosta teška situacija za procijeniti, ali tehnologija je dala dokaz da se gol treba poništiti.

Nije se Valencia, inače napadač turskog Fenerbahčea, previše uznemirio zbog poništenog pogotka pa je već u 16. minutu dobio novu priliku za svoj četvrti pogodak na Svjetskom prvenstvu. Izborio je kazneni udarac, srušio ga je golam Al Sheeb, Valencia je bio siguran i doveo Ekvador u vođstvo.

Južnoamerikanci su bili znatno bolja ekipa i zasluženo su povećali prednost u 31. minutu. Opet je strijelac bio Valencia, krasnim trzajem glavom nakon ubačaja Preciada s desne strane. Katarci su valjda nakon toga shvatili da na neki način moraju zaustaviti kapitena Ekvadora pa su do poluvremena napravili dva teška prekršaja nad njim, ali Valencia je nastavio igru.

U drugom poluvremenu Ekvador je bio bliži trećem pogotku nego slabi Katarci povratku u utakmicu, osjetna je razlika u kvalitetu između ove dvije ekipe. S dva pogotka prednosti Ekvadorci su nastavak susreta odigrali onoliko koliko im je bilo potrebno da dođu do prvih bodova na SP.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()