Belgiji minimalna pobjeda protiv razigranih Kanađana

Kanada, koja je sljedeći rival Hrvatske na Mundijalu, u 10. minutu nije iskoristila jedanaesterac, Daviesov udarac odbranio je Courtois

23.11.2022. 21:59
  • Podijeli:
belgija - kanada_slavlje batshuay_reuters-1669236532241.webp Foto: Reuters

U dvoboju hrvatskih rivala na Svjetskom prvenstvu u Kataru, fudbaleri Belgije su pobijedili Kanadu sa 1:0 u 1. kolu rupe F. Pobjednički gol postigao je Michy Batshuay u 44. minuti.  

Kanada dominirala, Belgija zabila

Belgija je, kao trećeplasirana iz Rusije bila favorit protiv Kanade koja se po  drugi put u istoriji, nakon 36 godina plasirala na SP. Međutim, autsajder se predstavio kao vrlo neugodna ekipa, fizički moćnih igrača koji su u stanju stvarati priliku za prilikom, na kraju su imali 21 udarac prema Courtoisovom golu, tri u okvir.   

I u prvom poluvremenu je sastav Johna Herdmana bio bolji, ali gol su pred odlazak na veliki odmor zabili Crveni đavoli koji su u ovoj utakmici bili oslabljeni neigranjem napadača Romelua Lukakua. 

Jedanaestearac nakon pregleda VAR-a

Sjajnu priliku za vođstvo Kanađani su imali već na početku utakmice, u 9. minutu kad je udarac Buchanana rukom u šesnaestercu zaustavio Carrasco. Zambijski sudija Janny Sikazwe pogledao je VAR snimku i pokazao na bijelu tačku. 

Courtois pročitao Daviesa

Odgovornost za jedanaesterac preuzeo je najbolji kanadski igrač Alphonso Davies, inače član Bayerna, ali mu je Thibaut Courtois "pročitao" stranu, bacio se na desno i odbranio ne baš dobar udarac. Odbijenu loput Davies nije uspio pospremiti u mrežu. 

Kanada je bila konkretnija u prvom poluvremenu, a potencijalno najopasniju šansu za Belgiju imao je u 18. minuti De Bruyne, ali, atipično za njega, nije dodao saigraču, Tielemans je uzalud čekao proigravanje.

U 30. minuti odlično je pucao Johnston, a odbranio Courtois, Realov čuvar mreže bio je spreman. 

Kanađani su napadali, a u 38. minuti provjeravala se potencijalna situacija za jedanaesterac, kad je Witsel nagazio Laryeu, ali arbitar je odmahnuo rukom. Iz VAR sobe nije stigla potvrda najstrože kazne. 

Sjajno dugo dodavanje Alderweirelda

Povela je Belgija u 44. minuti kad je Michy Batshuay sjajno iskoristio dugo dodavanje Tobyja Alderweirelda i s lijeve strane matirao kanadskog golmana Milana Borjana. 

Bio je to njegov 27. gol za Đavole.  

Imali su Kanađani u sudijskoj nadoknadi još jednu priliku, ali je Buchanan gađao preko gola s pet metara. 

Na početku drugog poluvremena, tim Johna Herdmana je stvoro odličnu priliku, Eustaquio je "prodao tunel" De Bruyneu i sjajno ubacio za Davida koji je glavom pucao preko gola. 

Sjajnu priliku imali su Belgijci u 67. minuti kad je De Bruyne s desne strane ubacio za Batshuaya, ali je njegov udarac blokirao Laryea.  

Courtois je ukrotio još jedan kanadski pokušaj, glavom je u 80. minuti šutirao Kyle Larin. 

Rezultat se do kraja nije mijenjao, a Belgija nakon prvog kola vodi u grupi s tri boda, Hrvatska i Maroko imaju po jedan, a Kanada je bez bodova.

Hrvatska protiv Kanade u nedjelju

Hrvatska igra protiv Kanade, u nedjelju, 27. novembra u 17 sati, utakmica Belgije i Maroka na rasporedu je u 14 časova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()