Argentina prošla dalje, Poljska s(p)retno u osmini finala

Levandovski i društvo će u nok-aut fazi igrati sa Francuzima, a Gaučosi sa Australijancima

30.11.2022. 21:55
  • Podijeli:
Lionel Mesi_Profimedia-6387c08e5b641.webp Foto: Profimedia

Fudbaleri Argentine savladali su Poljsku sa 2:0 i tako kao prvoplasirani iz grupe C prošli u osminu finala Mundijala.

Poljaci su još dugo nakon meča strijepili jer je utakmica Saudijska Arabija - Meksiko završena nekoliko minuta kasnije. Kako su Saudijci u finišu dali gol, Robert Levandovski i društvo su s(p)retno prošli dalje, a mnogi će reći, nezasluženo.

Oni će u nok-aut fazi igrati sa Francuzima, a Gaučosi sa Australijancima.

Raspoložen je na početku utakmice bio Lionel Mesi, očito željan povući Argentince prema osmini finala. U 10. minutu je pokušao iskosa iznenaditi Šćešnija, ali je poljski golman upisao prvu obranu. Bili su Gaučosi bolja ekippa, stalno tražili put kroz dobar blok Poljaka. Ako bi koji udarac prošao tu je bio raspoloženi čuvar mreže Juventusa. U 27. minuti dobar udarac Akunje prošao je blizu stative, potom je u 33. izravno iz kornera pokušao Di Marija, ali Šćešni je bio budan. 

Novu priliku Argentinci su kreirali u 36. minuti, Mekalister je odlično pronašao mladog Juliana Alvareza čiji udarac je odbranio čuvar mreže Poljske. Akcija se nastavila, dijagonalna lopta pred gol išla je prema Mesiju s kojim se sudario Šćešni, dodirnuo ga rukom po licu. Tražili su Argentinci kazneni udarac, sudaca Makeli nije se odmah oglasio, ali javio se VAR. Holanđanin je potom donio odluku da se radi o penalu iako prekršaj nije djelovao uvjerljivo i ovakva odluka izazvala je dosta bure. 

Naravno, loptu je uzeo Messi, tukao snažno, ali Sczeczsny je fantastičnom reakcijom obranio penal čarobnjaku iz Rosarija. Poljski vratar je obranio kazneni udarac i protiv Saudijske Arabije, u Katru pokazuje odličnu formu.

Do poluvremena su Argentinci uputili još nekoliko udaraca koji nisu stvorili problem odličnom Sczeczsnom, nakon prvih 45 minuta imao je čak devet obrana. 

Uzalud je vrataru Poljske bilo takvo prvo poluvrijeme, već u prvoj minuti drugog dijela morao je po loptu u mrežu. Argentinci su odigrali jednostavnu akciju preko desne strane, Molina je poslao povratnu loptu za Alexisa Mac Allistera koji je s 14 metara precizno pogodio suprotni kut. Nije Sczeczsny mogao uhvatiti tu loptu, nije vratar Juventusa čudotvorac.

S pogotkom prednosti Argentina se nije zadovoljila, nastavio se žestok pritisak pa je u 68. minuti Julian Alvarez preciznim udarcem iz sredine kaznenog prostora neobranjivo pogodio rašlje za vodstvo 2:0. 

Imali su Argentinci još nekoliko vrlo dobrih prilika, Messija je zaustavio Sczeczsny, Alvarez je pogodio vanjski dio mreže, a Lautaro Martinez je promašio okvir vrata.  Poljaci nisu pokazali apsolutno ništa, Robert Lewandowski bio je potpuno odsječen u napadu.

Mirno je Argentina sačuvala prednost do kraja utakmice, uvodni poraz od Saudijske Arabije već je zaboravljen, na putu Messiju i društvu sada je Australija. Poljaci su se unatoč lošoj partiji provukli u osminu finala, Lewandowskom i društvu slijedi okršaj s braniteljem naslova Francuskom. 

Mundijalske rezultate, raspored i trenutni plasman možete pronaći ovdje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()