11 stvari koje trebate znati o utakmici BiH – Island

Ovo će biti prvi međusobni duel između Bosne i Hercegovine i Islanda

23.03.2023. 19:36
  • Podijeli:
Zmajevi_FSBiH-641b32055f3b1.webp Foto: FSBiH

BiH i Island večeras od 20,45 sati u Zenici igraju duel prvog kola Kvalifikacija za EURO. U nastavku vam donosimo najvažnije stvari koje trebati znati o večerašnjem susretu.

Prvi međusobni duel

Ovo će biti prvi međusobni duel između Bosne i Hercegovine i Islanda. Tako nakon večerašnjeg duela BiH nije igrala samo protiv Engleske, Rusije i Kosova.

Promjene u sastavima

Faruk Hadžibegić neće računati na povrijeđene Pjanića i Kolašinca, a za utakmicu ne konkuriše ni Stevanović. Sa druge strance Island na raspolaganju nema kapitena Gunnarssona.

Velika takmičenja

Island je igrao dva velika takmičenja – EURO 2016 i SP 2018, dok je BiH nastupila na samo jednom – na SP 2014. Ako se vratimo u 2016. godinu kada je Island na EURO bio ispred Portugala u grupi, a kasnije i izbacio Englesku, većina standardnih igrača iz tog perioda poput Sigurdssona, Bodvarssona, Bjarnasona, Arnasona ili Skulasona više ne nastupa za Island, a tu su jedino kapiten Gunnarsson, veznjak Gudmundsson te napadač Sigthorsson.

BiH bolje rangirana

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je trenutno na 57. mjestu FIFA rang liste, dok je Island na 63. poziciji. BiH ima veću vrijednost od Islanda Prema podacima portala Transfermarkt, BiH ima vrijednost od 78,30 miliona eura, a selekcija Islanda vrijedi 27,65 miliona eura. Anel Ahmedhodžić i Amar Dedić su najvrijedniji na tržištu s cijenom od 10 miliona eura. U redovima Islanda najskuplji su Arnór Sigurdsson (Norrkoping) i Ísak Bergmann Jóhannesson (Kopenhagen) sa po 3,50 miliona eura.

BiH već plasirana u baraž

U našoj grupi nalaze se još Portugal, Slovačka, Lihtenštajn i Luksemburg. Prve dvije ekipe će direktno na EURO 2024 u Njemačku, dok će trećeplasirana u baraž. BiH već ima osiguran baraž jer je bila prva u svojoj grupi u Ligi Nacija, dok Island nema tu garanciju – u svojoj grupi su bili drugi. Prvi je bio Izrael, treća Albanija, a Rusija je suspendovana.

Litvanci sude BiH – Island

Glavni sudija na susretu bit će Donatas Rumsas iz Litvanije. Njegovi pomoćnici su Aleksandr Radius i Dovydas Sužiedėlis. Četvrti sudija je Robertas Valikonis također iz Litvanije.

Cijena ulaznica i način kupovine

Cijene ulaznica iznose: Zapad 30 KM, Sjever i Jug po 20 KM, Istok 25 KM. Kupovina je po prvi put moguća samo putem interneta. Ulaznice možete kupiti ovdje. Utakmicu prenosi 15 TV kanala Susret BiH – Island prenosit će 15 TV kanala. U Bosni i Hercegovini direktno meč prenose BHT 1.  

Svi reprezentativci Islanda igraju u inostranstvu

Svih 24 fudbalera Islanda sa posljednjeg spiska igraju u inostranstvu. Island ima samo jednog fudbalera iz liga petice, a to je Helgason iz Leccea. BiH sa druge strane BiH večeras ima pet igrača iz liga petice – Prcića, Tahirovića, Džeku, Krunića i Demirovića.

Posljednjih deset utakmica

Ne računajući prijateljske utakmice. BiH na posljednjih deset utakmica ima četiri pobjede, tri remija i tri poraza. Island ima jednu pobjedu, sedam remija i dva poraza. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()