Ekonomista za UNU objašnjava kako sačuvati novac od inflacije

Inflaciju teško podnose oni koji nemaju novca, a cijene neprestano rastu, ali i oni koji ga imaju na mukama su - u šta novac uložiti

Calendar 25.01.2023. 08:03 / UNA-2
  • Podijeli:
kasica_kasa_stednja_usteda_inflacija_novac-63ce6a2c28808.webp Foto: Pixabay

Inflacija je uzela maha širom svijeta, a građani BiH već odavno osjećaju uticaj porasta cijena na ličnom budžetu.

Pitali smo ekonomskog stručnjaka u šta je najbolje ulagati novac i kako ga sačuvati od inflacije.

Ekonomista Goran Radivojac kaže za portal UNA da ne možemo ulagati samo u jednu imovinu, odnosno, ne možemo novac čuvati samo na jednom mjestu, već ga moramo rasporediti.

"Inflacija kao fenomen, ona po sebi ima posljedicu obezvrjeđenje novca. Ako ga čuvamo u gotovini, izgubićemo ga. Međutim, i drugi oblici imovine imaju svoje rizike. Naš narod voli kupovati nekretnine, ko ima dovoljno ušteđevine. No, i tu se postavlja pitanje kako će se to završiti jer cijene su enormno visoke. Previsoke. Ako to smatramo investicionim nekretninama, postavlja se pitanje po kojoj cijeni će oni moći kad požele da prodaju nekretninu, po kojoj cijeni će moći da je prodaju'!", kaže Radivojac za portal UNA.

Dodaje kada govorimo o inflaciji, nominalna vrijednost nečega više i ne znači puno, da li je nešto 100 ili 200 KM, već šta od druge imovine možemo za te pare kupiti.

"Onaj ko je kupio stan po 2500 KM, a koji će ga prodati za dvije godine po 2700 KM po kvadratu, ne znači da nije izgubio", jasan je Radivojac.

Na pitanje - koliko je danas sigurno čuvati novac u bankama, Radivojac odgovara da je sigurno, naročito ako uzmemo u obzir da ne prave banke inflaciju, već drugi sektori.

"Prije svega to je monetarno bankarstvo koje izaziva fenomen inflacije, a nakon toga se uključuju najčešće sektori proizvoda i usluga, gdje vidimo da stalno neke robe poskupljuju. Takođe, ne vidimo da se bilo ko javno žali i protestuje zbog poskupljenja", kaže Radivojac.

Ljudima koji imaju ušteđevinu, ekonomista poručuje da prije svega zavisi u kojoj valuti imaju ušteđeni novac.

"Ako imaju marke ili evre, to je isto. Međutim, ulazak u neku drugu valutu, da li u američki dolar ili švajcarski franak, to takođe podrazumijeva neki rizik, ali kao što sam rekao, napraviti portfolio, odabrati 4-5 vrsta imovine, pa investirati, a nešto svakako zadržati i u gotovini i na taj način ne pokušavati zaraditi, nego pokušati sačuvati vrijednost koju imamo", zaključuje Radivojac za UNU.

  • Podijeli: