Ništa ne peče kao hladnoća: Šta je "blok tarifa" i u kojem pravcu će ići rast cijene struje?

Luka Petrović, direktor ERS za portal UNA je rekao da se već par mjeseci razmišlja o mogućnosti promjene tarifnog sistema u Republici Srpskoj, te da će najvjerovatnije ERS pristupiti “blok tarifi"

  • Podijeli:
struja_elektricna-energija-1668682666421.webp Foto: Pixabay

Neminovno je da će cijena struje u RS, ali i čitavoj BiH biti povećana od naredne godine.

Da će do povećanja cijena doći najavili su i predsjednik RS Milorad Dodik, kao i predsjednik Vlade Radovan Višković.

“Cijena će se morati povećati”, poručio je Dodik, te dodao da će pokušati urediti nivo potrošnje električne energije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je ranije da je neodrživo da cijena električne energije u RS ostane na sadašnjem nivou.

Stručnjaci ocjenjuju da je rast cijena struje neminovan, ali i tržišno opravdan, te da postoji opcija “blok tarife” koja bi omogućila da se cijene povećaju samo za one potrošače kod kojih distributeri primjete nagli skok potrošnje.

Šta to znači?

Do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaćaće se po jednoj cijeni, od 500 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.500 po trećoj cijeni, navodi se u Nacrtu tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, koji je objavila Regulatorna komisija za energetiku RS.

"Svi kupci bi za potrošnju električne energije do 500 kilovat časova imali identičnu cijenu, dodatno ono što se troši preko 500 bi se naplaćivalo po nekoj drugoj cijeni a preko 1500 bi se primijenio taj treći cijenovnii opseg. Trenutno akti su u fazi razmatranja, javne rasprave su zakazane za petak 18.novembar", poručili su iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske za portal UNA je rekao da se već par mjeseci razmišlja o mogućnosti promjene tarifnog sistema u Republici Srpskoj, te da će najvjerovatnije ERS pristupiti “blok tarifi”.

Ističe da će se za kilovat časove koji se potroše preko određenog nivoa, plaćati duga cijena, a do određenog broja cijena ostaje nepromjenljiva.

“I dalje će Elektroprivreda RS biti najpovoljniji snabdijevač u Evropi”, pojašnjava Petrović za portal UNA.

Inače, “blok tarifa” je sistem koji se primjenjuje u Republici Hrvatskoj i koji, na primjer, ukoliko, domaćinstvo troši više električne energije nego obično, onda se ta potrošena električna energija obraćunava po drugoj, većoj tarifi.

Petrović ističe da je više razloga za ovakvu odluku.

“Kada nema dovoljnih količina električne energije za domaćainstva i privredu, vi morate kupovati energiju na spoljnom tržištu i to se nama dešava već dva mjeseca, iz razloga što nam je Termoelektrana Ugljevik bila u remontu i iz razloga što smo morali kupovati nedostajuću energiju. Tu nedostajuću energiju plaćali smo po višestruko većim cijenama od one koju smo fakturisali građanima i privredi i to je naravno iscrpilo neke naše potencijali i neke naše profite koje smo morali uložiti u kupovinu električne energije”, ističe Petrović.

Nadležni obećavaju da će zaštiti krajnje kupce i uvjeravaju da domaćinstva neće osjetiti velika poskupljenja.

„Ja se lično zalažem za to da se cijena električne enrgije ne povećava za domaćinstva u ovom trenutku. Uskoro ćemo imati sastanke i sa predstavnicima Eletroprivrede. Mi moramo zaštititi svoje građane, posebno one koji su socijalno ugroženi, da imaju dovoljno energije i da ne plaćaju više. Moramo govoriti o socijalnoj ravnoteži i moramo biti pravični u svojim mjerama“, izjavio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske u tehničkom mandate, Petar Đokić gostujući na ATV.

Ipak, najavio je i mogućnost poskupljenja struje za ona domaćinstva koja troše više. 

"Oni koji će trošiti znatno više treba nešto više i da plate, a oni građani koji imaju mala primanja moraju da budu zaštićeni", rekao je Đokić.

Šta kažu građani?

Pitali smo i građane - strahuju li od novih brojki na računima za električnu energiju?

“Samo nam još to fali! Kao da nije sve poskupilo, još i struja, a svi se ove godine grijemo na struju, iskreno i ne čudi me što su odlučili da povećaju cijenu, bilo je pitanje dana”, kaže Banjalučanin Milovan T.

Njegov sugrađanin Jovica N. dodaje “ništa novo”.

Banjalučanka Mara R. kaže “mi smo navikli da nemamo, ja samo ne znam odakle da im dajem više”.

Penzioner iz Banjaluke Pero R. komentariše "Prvo su rekli da imamo struje da je izvozimo i prodajemo, da ne znamo šta ćemo s njom, a sada hoće da povećaju. Mora se to nekako dovesti u red, ljudi će se posmrzavati, evo mi penzioneri od čega da se grijemo, ni drva kupiti, ni pelet ložiti, sad još i struja ako nam bude skupa mi nismo nigdje prispjeli".

Ekonomisti su u više navrata ponovili da će ovo biti jedna od najtežih energetskih godina.

  • Podijeli: